αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΌλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το Bitcoin: Ένας Έλληνας Expert μιλά στο It’s Possible

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το Bitcoin: Ένας Έλληνας Expert μιλά στο It’s Possible

Πριν μερικά χρόνια τα Κρυπτονομίσματα μπήκαν στην ζωή μας. Αρκετοί άνθρωποι ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν. Ακόμα περισσότεροι άρχισαν να παρακολουθούν τις τιμές τους, καθώς αυτές ανέβαιναν και κατέβαιναν.

Μαζί με την «μανία» που εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, εξαπλώθηκαν φυσικά και αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τα νέα αυτά «νομίσματα». Όπως συμβαίνει με κάθε τι νέο που βγαίνει στην επιφάνεια. Ο Bitcoin Expert, Πέτρος Αναγνώστου, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με το Bitcoin εδώ και 8 χρόνια, μιλά στο It’s Possible. Και εξηγεί με απλά λόγια όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το διάσημο Κρυπτονόμισμα.

Πως μπορεί κάποιος να πάρει στην κατοχή του Bitcoin;

Πλέον το να αποκτήσει κάποιος Bitcoin είναι πολύ εύκολο και απλό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι. Στα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Bitcoin ο μοναδικός τρόπος απόκτησής του ήταν το mining (εξόρυξη) και η ανταλλαγή μεταξύ κατόχων του νομίσματος. Πλέον μετά από 11 χρόνια η απόκτηση Bitcoin έχει γίνει πολύ πιο εύκολη.  Υπάρχουν τα Bitcoin ATM στα οποία μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoins με μετρητά (υπάρχουν και στην Ελλάδα Bitcoin ATM), υπάρχουν Bitcoin εταιρείες από τις οποίες μέσω διαδικτύου μπορεί να αγοράσει ο κόσμος bitcoins και άλλα Κρυπτονομίσματα με χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας και εμβάσματος. Επίσης μπορεί κάποιος να παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα και να δέχεται πληρωμή σε Bitcoin.

Σε ότι φορά το κομμάτι της «εξόρυξης»: Είναι κάτι που συμφέρει οικονομικά, αν γίνει στην Ελλάδα; Kαι τι τεχνικός εξοπλισμός χρειάζεται για κάτι τέτοιο

Δυστυχώς στη χώρα μας το ρεύμα είναι ακριβό και ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά το κόστος οι διάφορες εξτρά χρεώσεις όπως τα δημοτικά τέλη, τα οποία και αυξάνονται ανάλογα με το ύψος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν υπολογίσουμε τον βαθμό δυσκολίας εξόρυξης, το υψηλό κόστος αγοράς ειδικών μηχανημάτων που απαιτούνται για την εξόρυξη, την κατανάλωση ρεύματος, τον θόρυβο που παράγουν τα μηχανήματα καθώς και τη θερμότητα που εκπέμπουν για την οποία απαιτείται πολύ καλό σύστημα ψύξης, το mining εκτός από ασύμφορο οικονομικά είναι και επιβλαβές για την υγεία όταν γίνεται μέσα σε σπίτια. Γι’ αυτό πλέον σχεδόν το σύνολο της εξόρυξης το έχουν αναλάβει εταιρείες σε όλο τον κόσμο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και με τεράστια ισχύ παραγωγής.

Ποια είναι, με απλά λόγια, τα πλεονεκτήματα του Bitcoin;

Τα πλεονεκτήματα του Bitcoin έναντι των εθνικών νομισμάτων είναι πολλά και σημαντικά, όμως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα και κίνδυνοι τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

* Ελευθερία πληρωμών – Είναι δυνατό κάποιος να στείλει και να λάβει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό αμέσως, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή. Χωρίς αργίες. Χωρίς σύνορα. Χωρίς επιβαλλόμενα όρια. Το Bitcoin επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους. Δεν χρειάζεται η άδεια κανενός για να κάνει κάποιος τις συναλλαγές του. Ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Το bitcoin γκρεμίζει τα συναλλακτικά σύνορα και γίνεται το μέσο πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες για όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη.

Tο bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν. Κανείς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του και κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει ή να «παγώσει» τον λογαριασμό κάποιου χρήστη.

* Φορητότητα και Σπανιότητα – Το Bitcoin είναι προγραμματισμένο να έχει 21 εκατομμύρια νομίσματα όταν θα ολοκληρωθεί το mining. Ο αριθμός αυτός το κάνει σπάνιο και για να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, θα πρέπει να αξία του να ανέβει. Επίσης ή φορητότητα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Σκεφτείτε πόσο δύσκολη θα είναι η μεταφορά πολλών χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά ή η μεταφορά ράβδων χρυσού σε περίπτωση πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής. Με το Bitcoin η μεταφορά οποιουδήποτε ποσού μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση ενός smartphone ή ενός usb stick. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η επιβολή ορίων όταν μεταφέρουμε μετρητά σε ταξίδια με αεροπλάνο, αυτοκίνητο και άλλα μέσα μεταφορών. Το Bitcoin λύνει και πάλι αυτό το πρόβλημα.

* Πολύ χαμηλά τέλη – Προς το παρόν, οι πληρωμές με Bitcoin γίνονται είτε με μηδενικά είτε με εξαιρετικά χαμηλά τέλη. Οι χρήστες μπορεί να συμπεριλάβουν τέλη στις συναλλαγές τους προκειμένου να έχουν προτεραιότητα στην διεκπεραίωση, κάτι που έχει ως αποτελέσματα την γρηγορότερη επικύρωση των συναλλαγών από το δίκτυο. Επιπροσθέτως, οι επεξεργαστές για εμπόρους υπάρχουν για να τους βοηθήσουν στην επεξεργασία πληρωμών, μετατρέποντας τα bitcoins σε πιστωτικό χρήμα και καταθέτοντας τα κεφάλαια απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των εμπόρων καθημερινά. Καθώς αυτές οι υπηρεσίες βασίζονται στο Bitcoin, μπορούν να προσφέρονται με πολύ χαμηλότερα τέλη σε σχέση με την PayPal ή δίκτυα πιστωτικών καρτών.

* Λιγότεροι κίνδυνοι για τους εμπόρους – Οι συναλλαγές με Bitcoin είναι ασφαλείς, μη αναστρέψιμες και δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών. Αυτό προστατεύει τους εμπόρους από ζημίες που προκαλούνται από απάτες ή δόλιους αντιλογισμούς χρέωσης (chargebacks) και δεν υπάρχει ανάγκη για συμβατότητα με PCI. Οι έμποροι μπορούν εύκολα να επεκταθούν σε νέες αγορές όπου είτε οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι διαθέσιμες, είτε τα ποσοστά απάτης είναι πολύ υψηλά. Τα αποτελέσματα σε καθαρό κέρδος είναι χαμηλότερα τέλη, μεγαλύτερες αγορές και λιγότερα διοικητικά κόστη.

* Ασφάλεια και έλεγχος – Οι χρήστες του Bitcoin έχουν πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους. Είναι ανέφικτο για τους εμπόρους να επιβάλλουν ανεπιθύμητες ή απαρατήρητες χρεώσεις όπως μπορεί να συμβεί με άλλες μεθόδους πληρωμής. Οι πληρωμές με Bitcoin μπορούν να διεξαχθούν χωρίς να συνδέονται προσωπικές πληροφορίες με την συναλλαγή. Αυτό προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της κλοπής ταυτότητας. Οι χρήστες του Bitcoin μπορούν επίσης να προστατέψουν τα χρήματά τους με αντίγραφα ασφαλείας και κρυπτογράφηση.

* Διαφάνεια και ουδετερότητα – Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το απόθεμα του Bitcoin είναι άμεσα διαθέσιμες στην αλυσίδα των μπλοκ (blockchain) για τον οποιονδήποτε να τις επιβεβαιώσει και να τις χρησιμοποιήσει σε πραγματικό χρόνο. Κανένα άτομο ή οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει ή να πλαστογραφήσει το πρωτόκολλο του Bitcoin διότι είναι κρυπτογραφικά ασφαλές. Αυτό επιτρέπει στον πυρήνα του Bitcoin να είναι αξιόπιστος αφού είναι απόλυτα ουδέτερος, διαφανής και προβλέψιμος.

Ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον χρήστη;

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Bitcoin;

Το Bitcoin εκτός από πλεονεκτήματα έχει και κάποια μειονεκτήματα.

  • Βαθμός αποδοχής– Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ακόμα ενήμεροι για το Bitcoin. Καθημερινά, περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται τα bitcoins γιατί θέλουν τα πλεονεκτήματα κάνοντας χρήση του αλλά η λίστα παραμένει μικρή.
  • Αστάθεια– Η συνολική αξία των bitcoins σε κυκλοφορία και ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το Bitcoin είναι ακόμα πολύ μικρός σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι. Συνεπώς, σχετικά μικρά γεγονότα, συναλλαγές, ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή. Θεωρητικά, η αστάθεια αυτή θα μειωθεί καθώς οι αγορές Bitcoin και η τεχνολογία ωριμάζουν. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δει ο κόσμος ένα νεοσύστατο νόμισμα, οπότε είναι πραγματικά δύσκολο και συναρπαστικό να φανταστούμε το πώς θα εξελιχθεί.
  • Γνώσεις και Ασφάλεια – Το Bitcoin είναι μια καινούργια τεχνολογία που έχει άμεση σχέση με την πληροφορική. Αυτό σημαίνει πως για κάποιον που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τους υπολογιστές και γενικότερα με την τεχνολογία, θα δυσκολευτεί να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει το Bitcoin, παρόλο που είναι τόσο απλό όσο ή αποστολή ενός SMS. Επίσης είναι πολύ σημαντικό κάποιος που μπαίνει τώρα στο χώρο του Bitcoin και των Κρυπτονομισμάτων, να ενημερωθεί σωστά από ειδικούς, ώστε να τον καθοδηγήσουν και να τον ενημερώσουν για τη χρήση του και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να πάρει.
  • Συνεχής εξέλιξη– Το λογισμικό του Bitcoin είναι ακόμα στο αρχικό του στάδιο με πολλά ημιτελή χαρακτηριστικά σε ενεργή εξέλιξη. Καινούρια εργαλεία, λειτουργίες και υπηρεσίες εξελίσσονται για να κάνουν το Bitcoin πιο ασφαλές και προσβάσιμο στις μάζες. Μερικές από αυτές δεν είναι ακόμα έτοιμες για όλους. Γενικότερα, το Bitcoin είναι ακόμα σε διαδικασία ωρίμανσης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη κάποιες επιχειρήσεις που δέχονται συναλλαγές με Bitcoin. Με βάση την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στο μέλλον;

Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δέχονται Bitcoin και άλλα Κρυπτονομίσματα τις οποίες κάποιος μπορεί να βρει στον παρακάτω σύνδεσμο https://weacceptbitcoin.gr/

Όσο περνάνε τα χρόνια και το Bitcoin ωριμάζει, τόσο πιο πολύς κόσμος θα μαθαίνει για αυτό και τόσο πιο πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να το δέχονται ως τρόπο πληρωμής.

Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν επεξεργαστές πληρωμών μου μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ώστε τη στιγμή που ένας πελάτης της πληρώσει με Bitcoin, να γίνεται άμεσα η μετατροπή του σε Ευρώ ώστε να μην υπάρξει περίπτωση χασούρας από μια ενδεχόμενη πτώση της τιμής του Bitcoin. Τα Ευρώ κατατίθενται την επόμενη μέρα σε τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το πεδίο των Κρυπτονομισμάτων και τι υπηρεσίες παρέχετε αυτή τη στιγμή;

Η ιστορία μου για το πώς έμαθα για το Bitcoin, πώς αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό και πού κατάφερα να φτάσω είναι πολλή μεγάλη. Περιληπτικά να αναφέρω πως από πολύ μικρή ηλικία είχα τρέλα με τους υπολογιστές και την τεχνολογία και πάντα έψαχνα για ευκαιρίες μέσω Ίντερνετ. Κάποια στιγμή μετά από πολλές διαφορετικές διαδικτυακές ασχολίες, έπεσε στην αντίληψη μου το Bitcoin. Άρχισα να ασχολούμαι με αυτό πριν από 8 χρόνια και από την πρώτη στιγμή που το ανακάλυψα, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ γι’ αυτά που είχε να προσφέρει και αμέσως πίστεψα πως θα είναι το χρήμα του μέλλοντος. Τα τελευταία 8 χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με το Bitcoin και ζω από αυτό. Έχω φτιάξει κατά καιρούς πολλά projects πάνω σε αυτό και συνεχίζω να φτιάχνω. Πριν 1 χρόνο αποφάσισα να ιδρύσω την πρώτη Ελληνική εταιρεία που ασχολείται με την ενημέρωση, την εκπαίδευση του κόσμου και με οτιδήποτε έχει σχέση με τα Κρυπτονομίσματα. Η εταιρεία ονομάζεται Crypto Solutions (www.cryptosolutions.gr) το site της οποίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο www.bitcoinexpert.gr μέσα από το οποίο παρέχω μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών για το Bitcoin και τα Κρυπτονομίσματα. Κλείνοντας να αναφέρω πως όποιος θέλει να ασχοληθεί με το Bitcoin θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά από ειδικούς με εμπειρία στο χώρο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας περιουσίας για κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 17 =