αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBiomar: Η Δανέζικη εταιρία που έφτιαξε μονάδα στον Βόλο και από εκεί ταΐζει τους σολομούς σε όλο τον κόσμο

Biomar: Η Δανέζικη εταιρία που έφτιαξε μονάδα στον Βόλο και από εκεί ταΐζει τους σολομούς σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία Biomar Hellenic A.B.E.E. λειτουργεί από το 2001 στη βιομηχανική περιοχή Βόλου και ασχολείται με την παραγωγή τροφής για τις υδατοκαλλιέργειες, με την κύρια επιχειρηματική της δραστηριότητα να είναι οι τροφές για σολομό στη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή, ενώ για τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης παράγονται κατά κύριο λόγο τροφές για πέστροφα, λαβράκι και τσιπούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα στα πέντε εκτρεφόμενα ψάρια σε Ευρώπη και Χιλή τρέφονται με προϊόντα της Biomar.

Ο κύκλος εργασιών της Biomar Hellenic A.B.E.E. για το 2015 ήταν 53.699.991 ευρώ, με τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται σε 3.584.655,08 ευρώ. Τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 1.823.244 ευρώ. Οι οικονομικές επιδόσεις της Biomar Hellenic A.B.E.E. την επιτρέπουν να κερδίζει μία θέση στο top 10 των θεσσαλικών βιομηχανιών με βάση τις πωλήσεις για το έτος 2015. Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Biomar Hellenic A.B.E.E. είναι ο Πάνος Λαγός, ενώ διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών είναι ο Θάνος Μπατσικούρας.

Όπως σημειώνει το thessaliaeconomy.gr, η μητρική BioMar ιδρύθηκε στη Δανία το 1962 από μια ομάδα Δανών ιχθυοκαλλιεργητών με την ονομασία Dansk Ørredfoder A/S. Το 1988 τη BioMar ανέλαβε η εταιρεία καλλιεργειών και ζωοτροφών Aktieselskabet Korn-og Foderstof Kompagniet (KFK) – θυγατρική του Νορβηγικού Ομίλου Norsk Hydro – και έτσι ξεκίνησε και η διεθνής επέκταση της εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Dansk Ørredfoder A/S ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας παραγωγής ιχθυοτροφών Aqualim S.A. στη Γαλλία και της BioMar AS στη Νορβηγία και οι τρεις εταιρείες συγχωνεύτηκαν το 1994 υπό την ονομασία BioMar A/S. Η επέκταση συνεχίστηκε με την ίδρυση του εργοστασίου στο Grangemouth στη Σκωτία το 1995 και με την απόκτηση του 50% των δύο εργοστασίων ιχθυοτροφών στη Χιλή το 2000.

Το 2001 η BioMar εγκατέστησε παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα και το 2002 απέκτησε το υπόλοιπο 50% των δύο εργοστασίων στη Χιλή. Το 2005 η δανική βιομηχανική εταιρία χαρτοφυλακίου Schouw & Co. απέκτησε το 68.82% των μετοχών της BioMar – ενέργεια η οποία συνεχίστηκε την άνοιξη του 2008 οπότε και η Schouw & Co. αγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές του Ομίλου BioMar. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο βήμα σε αυτήν την διαδικασία ανάπτυξης ήταν η απόκτηση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις ιχθυοτροφές της Provimi Aqua, του τέταρτου μεγαλύτερου προμηθευτή ιχθυοτροφών παγκοσμίως, στις αρχές του 2008. Το 2015, η BioMar ξεκίνησε και την κατασκευή του εργοστασίου της στην Τουρκία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − thirteen =