Το πρώτο αντιοξειδωτικό και… βιολειτουργικό κρουασάν έφτιαξαν με τα χέρια τους και σε συνεργασία με πολλούς φορείς, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αγρας Λέσβου με τους καθηγητές τους, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό «Bravo Schools». Και το όνομα αυτού: «Biolife».
Από τι παράγουν οι μαθητές αυτό το καινοτόμο και υγιεινό κρουασάν; Από ρόδι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλεύρι που προέρχεται από εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και εκχυλίσματα της πρωτεΐνης που προέρχεται από τον ορό γάλακτος (δημοφιλές συμπλήρωμα στον χώρο της αθλητικής διατροφής).
Περιέχει όμως και αρώνια μελανόκαρπη, η οποία ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά, τα λεγόμενα «super foods» και κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών.
«Τα βιολειτουργικά τρόφιμα αποτελούν το μέλλον στο κομμάτι της διατροφής. Εκτός του ότι είναι ενεργειακά και υγιεινά τρόφιμα, μπορούν να δράσουν προληπτικά για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις θεραπευτικά», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του σχολείου, Λάζαρος Χονδροματίδης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνέχεια της περυσινής επιτυχούς δράσης του σχολείου με τίτλο η «Αγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά» και τη διάκρισή της, με τη συμπερίληψη του σχολείου στο «Δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους» ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο «καλή υγεία και ευημερία».
Για την υλοποίησή του το σχολείο συνεργάστηκε με το τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (όπου έλαβε τη σχετική πιστοποίηση), με τους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς Αγρας και Μεσοτόπου Λέσβου και τον συνεταιρισμό Γυναικών Αγρας, όπου έγινε η παρασκευή του προϊόντος, με εταιρεία του Λεπέτυμνου που παράγει τη βιολογική μαρμελάδα Αρώνια και εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Εκτός από τη διάχυση του μηνύματος για την υγιεινή διατροφή, στόχος του σχολείου είναι το εν λόγω προϊόν να αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών τροφίμων. Απευθύνεται σε μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στην τοπική κοινωνία, σε μονάδες βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιολογικών προϊόντων, επιχειρήσεις αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Και η έρευνα συνεχίζεται: «Μελετάμε το βιομετρικό προφίλ του κάθε μαθητή σε σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος και το ποσοστό νερού οστικής μάζας και λίπους του οργανισμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές και τεχνικές ικανότητες, τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής και την ποιότητα ζωής, δημιουργώντας την καρτέλα του κάθε μαθητή ως μονάδα στην περιγραφική αξιολόγηση της φυσικής αγωγής», λένε οι καθηγητές Γιώργος Χατζηκύρκος, Μερόπη Κουλαρά και Γιώργος Τσακίρογλου.
Πηγή: Καθημερινή