αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBill Gates, αυτή είναι η ιστορία σου

Bill Gates, αυτή είναι η ιστορία σου

Νέες τεχνολογίες, πειραματισμοί, ρίσκα, μεγάλες επιτυχίες και καινοτομία. Αρκετή καινοτομία. Αυτές είναι ίσως οι λέξεις που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της πορείας του Bill Gates. Όλα ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια, το 1975. Τότε ο ίδιος και ο Paul Allen συνίδρυσαν την εταιρεία Microsoft, η οποία εξελίχτηκε στην μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως.

Η’ μάλλον όχι. Η ιστορία μάλλον ξεκινά λίγο πιο πριν, το ’68. Τη συγκεκριμένη χρονιά, σε ηλικία 13 ετών, ο Gates φοιτά στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside και εκεί θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο πάνω στο οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει μεγάλη σταδιοδρομία: Τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Bill Gates και οι συμμαθητές του χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια ενός πειραματικού προγράμματος ένα υπολογιστή, τον DEC PDP–10, που ανήκε στην εταιρεία Computer Center Corporation, από την οποία το σχολείο είχε «ενοικιάσει» ένα πακέτο ωρών χρήσης. Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας. Ο Bill Gates, ο Paul Allen και μερικοί ακόμη συμμαθητές τους (που αργότερα προσλήφθηκαν όλοι στην Microsoft), έγιναν αχώριστοι φίλοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ενασχόληση τους με τον υπολογιστή, όμως, τους δημιούργησε διάφορα προβλήματα στο σχολείο, αφού είτε καθυστερούσαν στα μαθήματα είτε πήγαιναν αδιάβαστοι είτε «μαγείρευαν» τις ώρες, ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην αίθουσα των υπολογιστών, καταναλώνοντας μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες όλες το πακέτο διαθέσιμων ωρών του σχολείου.

Tο φθινόπωρο του 1968 το σχολείο έρχεται σε συμφωνία με μια άλλη, νέα εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους μαθητές. Η αχώριστη παρέα του Gates και του Allen, όμως, δεν άργησε να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα. Ακόμα και στο λογισμικό του υπολογιστή, αφού κατάφεραν να το υπερκεράσουν, δημιουργώντας διάφορα μπλακ – άουτ, και να μπουν στο σύστημα ασφαλείας, όπου άλλαξαν τα στοιχεία και τις ώρες χρήσης του υπολογιστή, έσβησαν όλα τα αρχεία μαζί με τις ώρες χρήσης και επανέφεραν όλο το πακέτο ωρών στο μηδέν. Όταν τελικά έγιναν αντιληπτοί, πλήρωσαν το ατόπημα τους με μια μικρή αποβολή και με μερικές εβδομάδες αποκλεισμού από το σύστημα.

mte1oda0otcxnjqxntcwodi5

Και φτάνουμε στο καθοριστικό έτος 1975. Μετά από μερικούς πειραματισμούς και εργασία σε άλλες τεχνολογικές εταιρίες, οι δύο φίλοι ιδρύουν την Microsoft. Αν προσπαθήσει κάποιος να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του Bill Gates, θα καταλάβει ότι η κίνηση του να ιδρύσει μια δική του εταιρία ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη. Ο ίδιος είχε φιλοδοξίες να φτάσει στην κορυφή, σε όλα τα επίπεδα. Και όχι απλά να είναι υπάλληλος σε μια επιχείρηση.

«Αν γεννηθείς φτωχός, δεν είναι δικό σου λάθος. Αλλά αν πεθάνεις φτωχός, το λάθος είναι δικό σου» έχει πει χαρακτηριστικά ο Bill Gates, σε συνέντευξη του.

Η έντονη άνοδος ξεκίνησε από το 1983 και μετά. Τότε η Microsoft υιοθετεί το γνωστό σε όλους «ποντίκι», ενώ τα πρώτα Windows 1.0 εξελίσσονται σιγά – σιγά (έκδοση 2.0 και ύστερα έκδοση 3.0) και το 1992 εμφανίζονται στην πιο εξελιγμένη μορφή τους την έκδοση Windows 3.1. Η χρήση τους γενικεύεται, το νέο λειτουργικό σύστημα βελτιώνεται και καταφέρνει να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι τότε, η Microsoft βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες λογισμικού, που παρουσιάζουν διάφορες μορφές λειτουργικών συστημάτων. Η είσοδος, όμως, στην αγορά των Windows 3.1 σηματοδοτεί μια νέα εκπληκτική πορεία για την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς. Τον Αύγουστο του 1995 η Microsoft παρουσιάζει τα Windows 95. Αυτό είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας με έγχρωμη γραφική διεπαφή με το χρήστη και το δεύτερο σε πωλήσεις μέχρις εκείνη τη στιγμή, μετά το Mac OS.

Το 1985 η Microsoft και η IBM συνεργάζονται για την παραγωγή της επόμενης γενεάς λειτουργικών συστημάτων, όπως το OS/2, και η ΙΒΜ παράγει το σύστημα γραφικών Topview που θα χρησιμοποιούσε το λειτουργικό σύστημα OS/2. Η συνεργασία του Gates με την ΙΒΜ θα διαρκέσει μέχρι το 1991, τη χρονιά που ο επιχειρηματίας αποφασίζει να “μετατρέψει” το OS/2 στα Windows NT.

Τον Μάρτιο του 1986 η Microsoft μπαίνει για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο. Η αρχική προσφορά των μετοχών με την τιμή στα 21 $ ανά μετοχή μετατρέπει τον Gates σε εκατομμυριούχο από τη μία στιγμή στην άλλη. Το 1987 η ανακοίνωση της συνεργασίας της Microsoft με την ΙΒΜ (για το ΟS/2 που θα αντικαθιστούσε το σύστημα MS – DOS) ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή των μετοχών στα 100$ ανά μετοχή.

O Bill Gates μαζί με τον Paul Allen, τότε και τώρα

O Bill Gates μαζί με τον Paul Allen, τότε και τώρα

Τον Ιούνιο του 1992 ο Bill Gates θα τιμηθεί με το Μετάλλιο του Έθνους για την Τεχνολογία, στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1993, η Star Electronics κάνει αγωγή κατά της Microsoft και την κερδίζει. Αιτία ήταν η έκδοση 6.0 του MS – DOS, στην οποία η Microsoft είχε ενσωματώσει την εφαρμογή “DoubleSpace” χωρίς, ωστόσο, να έχει έλθει σε συνεννόηση με την Star. Αμέσως μετά η Microsoft υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να παρουσιάσει στην αγορά τη βελτιωμένη έκδοση MS – DOS 6.21 χωρίς την επίμαχη εφαρμογή, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ένα χρόνο αργότερα το MS – DOS 6.22 περιέχει το DriveSpace, αυτή τη φορά δημιουργία της Microsoft, αν και έχει πολλά κοινά με το προηγούμενο.

Μια χαρακτηριστική στιγμή του Bill Gates (και λίγο αστεία) συνέβη στην παρουσίαση των Windows ’98. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης λοιπόν και θέλοντας να επιδείξουν τη δυνατότητα “Plug’n’Play”, οι Bill Gates και Chris Caposella ήταν οι πρωταγωνιστές ενός πολύ κωμικού περιστατικού: Στην προσπάθεια τους να συνδέσουν ένα σαρωτή, το σύστημα κατέρρευσε μπλοκάροντας μάλιστα την οθόνη του υπολογιστή. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πρωταγωνιστές για να το επαναφέρουν σε λειτουργία, αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τον υπολογιστή προκειμένου να συνεχίσουν την παρουσίαση του νέου προγράμματος.

Ο Caposella ζήτησε συγγνώμη από το κοινό, που ξέσπασε σε γέλια, λέγοντας πως «προφανώς, έπρεπε ακόμη να τακτοποιήσουν μερικά πραγματάκια πριν την παρουσίαση». Ορισμένοι, βέβαια, υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα όλο αυτό δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα στημένο σκηνικό, μια παράσταση, που αποσκοπούσε στο να προσδώσει μια πιο ανθρώπινη εικόνα σε ένα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Όπως και να ‘χει, από τον Bill Gates δεν έλειπε πάντως και το χιούμορ.

«Αν δεν μπορείς να το κάνεις καλό, τουλάχιστον κάνε το να δείχνει καλό» έχει πει ο ιδρυτής της Microsoft, σε άλλη στιγμή.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, ο Bill Gates ήταν όντως ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους του πλανήτη. Για αρκετές χρονιές μάλιστα, βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας του Forbes. Παράλληλα, από ένα σημείο και μετά άρχισε να δίνει σημαντικά ποσά σε φιλανθρωπίες.

Bill Gates και Steve Jobs από τα παλιά

Bill Gates και Steve Jobs από τα παλιά

Σε όλη αυτή την πορεία, δεν έλειψε και η κόντρα… με έναν άλλο σημαντικό άνθρωπο της τεχνολογίας. Τον Steve Jobs. Οι δυο τους, είχαν ανταλλάξει αρκετές φορές αιχμηρές δηλώσεις. Ο ανταγωνισμός για το ποιος θα κυριαρχήσει στο πεδίο της τεχνολογίας ήταν μεγάλος. Ενδεικτικό πάντως του για πόσο μεγάλες προσωπικότητες μιλάμε, είναι το γεγονός ότι παρά τις όποιες αψιμαχίες τους, δεν δίσταζαν να ανταλλάξουν και «μπράβο», όταν το έκριναν σωστό.

Ο Bill Gates έχει λάβει επίσης πολλά βραβεία σε όλες αυτές τις δεκαετίες, φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Αυτά όμως φαίνεται να έχουν λίγη σημασία, σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες που έβγαλε στην αγορά. Οι επιτυχίες ήταν άλλωστε πολλές. Με τον ίδιο βέβαια, να δίνει σημασία και στις αποτυχίες. Η σχετική φράση του είναι άλλωστε γνωστή: «Είναι καλό να γιορτάζεις την επιτυχία, αλλά είναι πιο σημαντικό να κατανοείς τα μαθήματα από την αποτυχία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 1 =