αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBill Gates: Αυτή είναι η ερώτηση που θα έκανα σε έναν χρονο-ταξιδιώτη από το έτος 2100

Bill Gates: Αυτή είναι η ερώτηση που θα έκανα σε έναν χρονο-ταξιδιώτη από το έτος 2100

Αν ο Bill Gates συναντούσε έναν ταξιδιώτη του χρόνου, προερχόμενο… από το έτος 2100, η πρώτη του ερώτηση που θα του έκανε δεν θα αφορούσε την οικογένειά του ή την τιμή της μετοχής της Microsoft.

Αντίθετα, θα ρωτούσε: Ευημερούν οι άνθρωποι; «Στο τέλος, όλα μετρώνται μέσω της ανθρώπινης ευημερίας», είπε ο Gates στο podcast «Unconfuse Me».

Στο επεισόδιο, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft πήρε συνέντευξη από την επιστήμονα δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Hannah Ritchie, της οποίας το βιβλίο «Not the End of the World» προσφέρει μια αισιόδοξη άποψη για το πώς ο κόσμος μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ζήτησε λοιπόν από την Hannah Ritchie τις «κορυφαίες ερωτήσεις» της που θα μπορούσε να κάνει έναν χρονο-ταξιδιώτη από το μέλλον. Η απάντησή της: Ποιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να ζήσει με πάνω από 20 $ την ημέρα το 2100; Η απάντηση θα αποκάλυπτε πολλά σχετικά με τα ποσοστά φτώχειας στο μέλλον και αν «έχουμε σημειώσει πρόοδο στην υγεία, τη γεωργία, τη φτώχεια», είπε η Hannah Ritchie.

Επί του παρόντος, περισσότερο από το 9% του κόσμου – πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι – πρέπει να επιβιώσει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, κάτι που υποδηλώνει ακραία φτώχεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Εάν μια σημαντική μερίδα ανθρώπων ζει με περισσότερα από 20 δολάρια την ημέρα έως το 2100, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, αυτό «θα ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα», είπε η Hannah Ritchie — και ένα σημάδι ότι η ανθρωπότητα πιθανότατα σημείωσε πρόοδο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. «Η υπόθεσή μου θα ήταν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είχε εξαιρετικά καταστροφικές επιπτώσεις». Η γεωργία δεν καταστράφηκε και τα αποτελέσματα για την υγεία δεν ήταν πραγματικά φτωχά και οι άνθρωποι δεν βυθίστηκαν στη φτώχεια.

Αρχικά, ο Gates είπε ότι θα προτιμούσε να ρωτήσει για την παραγωγή ενέργειας και την τεχνητή νοημοσύνη. «Πώς παράγετε ενέργεια;» θα ρώταγε στον ταξιδιώτη. Και μετά θα ήθελε να καταλάβει πώς η τεχνητή νοημοσύνη είτε τους βοηθούσε να ενωθούν… είτε πώς αντιμετώπισαν αυτήν την πρόκληση.

Ο ίδιος απώθησε επίσης διάφορα σενάρια καταστροφής σχετικά με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι η τεχνολογία μπορεί τελικά να βοηθήσει τον κόσμο να λύσει παγκόσμιες προκλήσεις σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Ο Gates εξακολουθεί να δουλεύει ως σύμβουλος της Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI.

Μετά από σκέψη, παρά τα προσωπικά του ενδιαφέροντα για την ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη, ο Gates άλλαξε γνώμη και πήγε πιο κοντά στην άποψη της Hannah Ritchie. Σε περίπτωση που συναντούσαν ένα time traveler θα έπρεπε να του κάνουν μια ερώτηση που αποκαλύπτει τη γενική ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 2 =