αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣBig Olive: Η πλατφόρμα που σε βάζει σε ιδιαίτερες διαδρομές, μέσα στην Αθήνα

Big Olive: Η πλατφόρμα που σε βάζει σε ιδιαίτερες διαδρομές, μέσα στην Αθήνα

Μια ιδέα που ξεκίνησε μέσα στην κρίση, το 2012. Και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας, κατάφερε να αναπτυχθεί. Πρόκειται για την πλατφόρμα Big Olive, η οποία σε βάζει σε ιδιαίτερες διαδρομές μέσα στην Αθήνα, και σου προσφέρει εμπειρίες που πιθανότατα δεν είχες σκεφτεί καν.

Ρωτώντας τον ιδρυτή της startup, Γιάννη Ζάρα, για το τι θα έκανε διαφορετικά αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, δεν σου απαντά κάτι του στιλ «θα πήγαινα σε άλλη χώρα» ή «δεν θα ξεκίναγα». Αντίθετα, σου απαντά: «Θα ξεκινούσαμε αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια πολύ νωρίτερα». Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για το project του, αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια.

O Γιάννης Ζάρας

Πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Το 2012, μεσούσης της κρίσης στην Ελλάδα, συνειδητοποιήσαμε ότι γεννιέται μια νέα κουλτούρα που αγαπά την Αθήνα και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, δίνοντας έμφαση σε δραστήριες ομάδες πόλης, στο πλούσιο κτιριακό της απόθεμα, και σε κομμάτια της ιστορίας της που παραγκωνίζονταν. Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την αγάπη αυτή σε εξαγώγιμο προϊόν υψηλής πολιτιστικής αξίας, δημιουργώντας αποκλειστικές εμπειρίες και διαδρομές πόλης.

Με απλά λόγια, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας ταξιδιώτης για να τη χρησιμοποιήσει;

Να μπει στο bigolive.org, στο κομμάτι walks / projects και να στείλει αίτημα μέσω φόρμας επικοινωνίας ή email. Οι δραστηριότητες προσαρμόζονται πάντα στις προτιμήσεις του επισκέπτη και διανθίζονται με παράλληλα events και υπηρεσίες. Έτσι το καλύτερο δυνατό μέσο επικοινωνίας είναι το email.

Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια πριν από περίπου 5 χρόνια. Ποιες διαφορές βλέπετε σήμερα σε σχέση με τότε, και σε ότι αφορά το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, και σε ότι αφορά το startup οικοσύστημα;

Ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει, δυστυχώς, σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Η φορολογία παραμένει υψηλή, πολλά επαγγέλματα κλειστά ή προστατευμένα, οι επενδύσεις φειδωλές. Έχουμε, ωστόσο, παρατηρήσει, ότι όλο και περισσότερος νέος κόσμος στρέφεται προς την επιχειρηματικότητα και παίρνει ρίσκα, γεγονός το οποίο είναι θετικό. Η Ελλάδα επίσης έχει ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες γεωπολιτικές καταστάσεις στην περιοχή που στρέφουν τον τουρισμό εδώ.

Η Ελληνική startup σκηνή, αν και σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, έχει σημειώσει μεμονωμένες επιτυχίες, ωστόσο χρειάζεται ακόμα προσπάθεια ώστε να χαρακτηριστεί ως “οικοσύστημα”.

Τι θα κάνατε διαφορετικά, αν γυρνάγατε τον χρόνο πίσω;

Θα ξεκινούσαμε αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια πολύ νωρίτερα.

Έχουμε δει και αρκετές άλλες πλατφόρμες που εστιάζουν στο πεδίο των ξεναγήσεων. Σας ανησυχεί ο ανταγωνισμός;

Έχουμε διαφοροποιήσει το προϊόν και τις υπηρεσίες μας εστιάζοντας σε μεγάλης κλίμακας διοργανώσεις που συμβαίνουν στην Αθήνα (πχ documenta 14) και προσφέρουμε υπηρεσίες πολύ ειδικού ενδιαφέροντος.

Ο ανταγωνισμός μας παρακινεί να βελτιωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας, σε ότι αφορά την Big Olive;

Στοχεύουμε στο να ενισχύσουμε την κοινότητα μας και τη δικτύωσή μας με κορυφαία διεθνή ιδρύματα, οργανισμούς κι εταιρίες δημιουργώντας εμπειρίες & εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας στην Αθήνα. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πραγματικής πολιτιστικής αξίας της πόλης αλλά και ο περιορισμός της μάστιγας του brain drain.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 20 =