αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBig Brother: Μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος έβλεπε… τις κάμερες του μετρό

Big Brother: Μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος έβλεπε… τις κάμερες του μετρό

Διάτρητη εμφανίζεται η ΣΤΑΣΥ ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών και του προσωπικού αφού σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής της εταιρείας, υψηλόβαθμος μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος είχε εγκαταστήσει στο γραφείο του εικονολήπτες έχοντας πρόσβαση στο σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού από όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του Μετρό, των αμαξοστασίων και των λοιπών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, ο συγκεκριμένος πρώην εργαζόμενος του Τμήματος Ασφαλείας Δικτύων και Εγκαταστάσεων όχι µόνο δεν είχε την απαραίτητη εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο, αλλά είχε φροντίσει -µε την ανοχή των ανωτέρων του- να ζητήσει και να μεταφέρει και τον σχετικό εξοπλισμό στο γραφείο του, προκειμένου να παρακολουθεί ανενόχλητος όλες τις κινήσεις στο δίκτυο του Μετρό.

Κίνητρό του φαίνεται πως ήταν η παρακολούθηση των εργαζόμενων της εταιρείας, ωστόσο το βιντεοληπτικό υλικό περιλάμβανε όλες τις κινήσεις των επιβατών των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.  Ο υπάλληλος ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αιτηθεί τη μεταφορά του καταγραφικού των γραμμών 2 και 3 από το γραφείο που ήταν εγκατεστημένο στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, στο δικό του γραφείο, στο κτίριο της διοίκησης της εταιρείας στο κέντρο. Η αίτηση έφερε μάλιστα και την υπογραφή του προϊσταμένου του ο οποίος σήμερα είναι αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο.

Εξουσιοδότηση για το βιντεοληπτικό υλικό της ΣΤΑΣΥ, ώστε να ανατρέχουν σε αυτό σε περιπτώσεις αιτήματος της Αστυνομίας κ.λπ., έχουν µόνο δύο επόπτες ασφαλείας και το δικαίωμα αυτό δεν το είχε ποτέ ο εν λόγω υπάλληλος, ο οποίος όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε και τους κωδικούς των καταγραφικών.

Της διερεύνησης της υπόθεσης είχε προηγηθεί καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι. Το σωματείο ζητούσε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πληροφορίες για τη διαδικασία με την οποία ορίστηκαν όσοι μπορούν να καταγράφουν το υλικό από τις κάμερες του Μετρό καθώς και αν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από το νόμο ώστε να διαλυθούν οι σκιές που παραπέμπουν σε «σκοτεινές και περασμένες» εποχές.

Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «έλλειψη διαδικασιών προς εναρμόνιση µε την κείμενη νομοθεσία που αφήνουν έκθετη την εταιρεία έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε περίπτωση ελέγχου ή/ και καταγγελιών», ενώ κάνει αναφορά και στη διεξαγωγή προμηθειών ακατάλληλου εξοπλισμού χωρίς καμία τεκμηρίωση μερικές φορές, οι οποίες γίνονται «παρά το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών της εταιρείας».

Ο εν λόγω υπάλληλος παύθηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΣΤΑΣΥ την περασμένη Δευτέρα, μία μέρα μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της εταιρείας το προσεχές διάστημα.

Πηγή: athenstransport.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 1 =