αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBBC: Η λύση είναι να μειώσουμε το τυπικό 8ωρο εργασίας σε 6ωρο

BBC: Η λύση είναι να μειώσουμε το τυπικό 8ωρο εργασίας σε 6ωρο

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας, με πολλές εταιρίες -ή χώρες ολόκληρες- να κάνουν ήδη τα πειράματα τους.

«Αλλά ενώ τα τριήμερα ρεπό είναι ωραία, η συμπύκνωση πέντε ημερών εργασίας σε τέσσερις μπορεί να αποδειχθεί αγχωτική για ορισμένους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους – ή ακόμη και να θεωρηθεί εντελώς μη βιώσιμη», λέει το BBC σε άρθρο του. Και βάζει στο τραπέζι μια άλλη εναλλακτική: Να μικρύνει η εργάσιμη ημέρα. Από το κλασικό 8ωρο, να πάμε στο 6ωρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι οργανωτικοί ψυχολόγοι προτείνουν να μειωθεί η εργάσιμη ημέρα. Η ολοκλήρωση της εργάσιμης ημέρες σε μικρότερο χρονικό διάστημα – όπως π.χ. στις έξι ώρες αντί στις οκτώ – θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πρακτική λύση για περισσότερους τύπους επιχειρήσεων και να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων επίσης. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που πρέπει να είναι διαθέσιμες πέντε ημέρες την εβδομάδα», λέει η Celeste Headlee, συγγραφέας του Do Nothing: How to Break Away from Overworking, Overdoing, and Underliving. «Και για αυτές τις επιχειρήσεις, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο βολικό να μικρύνουν την εργάσιμη ημέρα», τονίζει.

Οι οκτάωρες εργάσιμες ημέρες είναι τυπικές για πολλές βιομηχανίες – και αυτή η δομή είναι δύσκολο να αλλάξει, λέει ο Adam Grant, καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Η προκατάληψη του status quo είναι πραγματική. Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν δεδομένη την προεπιλογή με την οποία έχουν μεγαλώσει. Όλοι οι άνθρωποι που ήξεραν, δούλευαν πέντε μέρες την εβδομάδα και δούλευαν οκτάωρο. Τους φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο», λέει.

Οι εργοδότες παίζουν επίσης ρόλο στη διαιώνιση αυτής της εργάσιμης δομής, υποστηρίζει ο Grant, λέγοντας ότι η έλλειψη εξέλιξης είναι «αποτυχία της φαντασίας».

«Αντί να μετράμε πραγματικά τα αποτελέσματα των ανθρώπων, είναι ωραίο και εύκολο να μετράμε τον αριθμό των ωρών που εργάζονται και να υποθέτουμε ότι οι περισσότερες ώρες είναι καλύτερες. Αυτή είναι μια υπόθεση που πρέπει να καταρριφθεί».

Η Headlee συμφωνεί ότι μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα δεν είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζόμενους. Όπως εξηγεί, ο κάθε ένας από εμάς έχει συγκεκριμένο αριθμό ωρών κατά τις οποίες μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στο 100% και παραγωγικός. Αν πας να βγεις από τα ανθρώπινα πλαίσια, τότε «θα δεις πραγματικά μειωμένες αποδόσεις και θα καταλήξεις στην εξάντληση. Θα καταλήξετε να κάνετε περισσότερα λάθη, θα είστε λιγότερο καινοτόμοι, θα χάσετε πράγματα. Και αυτό σε κάνει λιγότερο αποτελεσματικό».

Πράγματι, οι μελέτες δείχνουν ότι η περισσότερη εργασία δεν σχετίζεται απαραίτητα με μεγαλύτερη παραγωγικότητα γενικά. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει δείξει ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην παραγωγικότητα: Η απόδοση των εργαζομένων αρχίζει να μειώνεται απότομα μετά από περίπου 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Και άλλοι ειδικοί προτείνουν ότι ο βέλτιστος αριθμός ωρών εργασίας θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερος, ανάλογα με το είδος της εργασίας – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι μόλις 35 ώρες την εβδομάδα ή έξι ώρες την ημέρα. Η Νορβηγία και η Δανία έχουν εργάσιμες εβδομάδες μικρότερες από 40 ώρες- και είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η έβδομη πιο παραγωγική χώρα στον κόσμο.

Σε τελική ανάλυση, οι εργαζόμενοι χρειάζονται διαλείμματα κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης παραμονής στο γραφείο τους – πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι δεν ξοδεύουν κάθε στιγμή δουλεύοντας πάνω σε επαγγελματικά tasks. Μια έρευνα σε σχεδόν 2.000 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά παραγωγικοί μόνο για περίπου τη μισή εργάσιμη ημέρα. Δουλεύοντας λιγότερες ώρες, αντί να κάνουν έναν συνδυασμό εργασίας και… σπατάλης χρόνου, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο παραγωγικοί.

Μένει να δούμε πόσες εταιρείες πιστεύουν ότι μια μικρότερη εργάσιμη ημέρα είναι βιώσιμη. Αλλά για όσους κάνουν την κίνηση, ο Grant λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν άμεσα κέρδη. Πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι που θα στραφούν σε ένα μικρότερο ωράριο θα δουν άμεσα οφέλη – και οι εταιρείες τους επίσης. «Οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους θα δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν σε μικρότερη εργάσιμη μέρα θα το εκλάβουν ως ένα τεράστιο όφελος», λέει. «Θα είναι ευγνώμονες για αυτό. Θα είναι πιο πιστοί. Και τότε το κίνητρό τους ανεβαίνει. Θα δουλέψουν σκληρότερα στον χρόνο που έχουν και θα δουλέψουν πιο έξυπνα εκείνες τις ώρες»., καταλλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 16 =