αρχικηVIRALBBC: Το δάσος που επιτρέπεται να μπουν μόνο γυναίκες και να είναι γυμνές. Αν μπουν άντρες εισπράττουν πρόστιμο (ΦΩΤΟ)

BBC: Το δάσος που επιτρέπεται να μπουν μόνο γυναίκες και να είναι γυμνές. Αν μπουν άντρες εισπράττουν πρόστιμο (ΦΩΤΟ)

Ένα «ιερό δάσος» υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Παπούα της Ινδονησίας. Εκεί επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο γυναίκες. Μπαίνουν σε αυτό πάντα γυμνές, έρχονται σε επαφή με τη φύση και την πατρογονική γη, μοιράζονται ιστορίες με τους γηραιότερους της φυλής, λένε τα μυστικά τους, κολυμπούν στα νερά του ωκεανού που γλύφει τις ακτές του και συλλέγουν οστρακοειδή που αργότερα πουλάνε σε κοντινές, υπαίθριες, τοπικές αγορές.

Στους άνδρες δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η είσοδος. Και εάν κάποιος παραβιάσει τον εθιμικό νόμο, θα πρέπει πληρώσει πρόστιμο που ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 ρουπίες, δηλαδή 69 δολάρια, ποσό πολύ υψηλό για τα εισοδήματα  των ντόπιων. Γι αυτό και συνήθως πληρώνουν με στιλβωμένους λίθους.

«Έτσι ήταν πάντα. Ήταν πάντα ένα δάσος αποκλειστικά για γυναίκες. Υπήρχε αυτό πριν καν γεννηθώ εγώ», λέει η ηλικιωμένη Adriana Meraudje που πηγαίνει συχνά στο ιερό δάσος. «Το δάσος ήταν πάντα εδώ και οι κανόνες ήταν πάντα οι ίδιοι», συμπληρώνει.

«Για να μπεις στο δάσος, πρέπει να είσαι γυμνή. Δεν μπορείς να φοράς ρούχα. Εάν ένας άνδρας ρίξει ακόμη και μια κλεφτή ματιά, τιμωρείται. Τον πηγαίνουμε στο δικαστήριο της φυλής», λέει στο BBC

Τώρα όμως το ιερό δάσος των γυναικών κινδυνεύει.  Ήδη η έκτασή του έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ τελευταία 50 χρόνια. 

«Ο ωκεανός είναι πολύ διαφορετικές πια. Δεν είναι όπως παλιά. Ο ωκεανός μας ήταν καθαρός, διαυγής, αλλά δυστυχώς τώρα είναι μολυσμένος. Εξαιτίας των σκουπιδιών. Σκουπίδια από το σούπερ μάρκετ της πόλης ξεφράζονται εδώ όταν βρέχει» εξηγεί η Adriana Meraudje  ενώ το BBC έχει καταγράψει εικόνες από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, πλαστικές συσκευασίες που έχουν καταλήξει στις όχθες του δάσους. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =