αρχικηVIRALAtomik: Αυτή είναι η πρώτη βότκα από το Τσέρνομπιλ (BINTEO)

Atomik: Αυτή είναι η πρώτη βότκα από το Τσέρνομπιλ (BINTEO)

Eπιστήμονες δημιούργησαν μία βότκα από σιτάρι που καλλιεργήθηκε στην ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ και, φυσικά, την ονόμασαν Atomik. Η βότκα Atomik προέρχεται από το απόσταγμα δημητριακών που φύτρωσαν στην «απαγορευμένη ζώνη», 33 χρόνια μετά την καταστροφή του 1986 και οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι είναι εντελώς ακίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα προτείνουν τη μαζική παραγωγή της για να τονωθεί η οικονομία στην καθημαγμένη περιοχή. Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ ελπίζει πως το ποτό θα μπορούσε να παραχθεί και να πουληθεί μέσω μιας δημόσιας επιχείρησης με την επωνυμία Chernobyl Spirit Company, ώστε το 75% των κερδών να επιστρέφει στην τοπική κοινότητα.

«Είναι το μόνο μπουκάλι που υπάρχει και τρέμω όταν το σηκώνω» λέει στο BBC, κρατώντας στα χέρια του την πρώτη φιάλη της βότκας Atomik, που παρασκευάζεται με σιτάρι και νερό από την ζώνη αποκλεισμού. Η ομάδα υπό τον Σμιθ άριχσε να καλλιεργεί σιτηρά στη ζώνη και στη συνέχεια αποφάσισαν να παράξουν οινοπνευματώδη ποτά. Ο λόγος που επέλεξαν την βότκα έχει να κάνει kai με το γεγονός ότι είναι ένα καθαρό, απεσταγμένο προϊόν που μπορεί να παραχθεί ακόμη και από μολυσμένα σιτηρά. «Δεν είναι πιο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα. Κάθε χημικός θα σας πει ότι είναι απολύτως ασφαλής».

Ο Σμιθ λέει πως για τη βότκα χρησιμοποιήθηκε μεταλλικό νερό από ένα βαθύ πηγάδι κοντά στο Τσέρνομπιλ. «Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά μπουκάλια αλκοολούχου ποτού, γιατί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη των κοινοτήτων που ζουν γύρω από τις εγκαταλελειμμένες περιοχές». Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ παραδέχεται πως η ερευνητική ομάδα βρήκε ίχνη ραδιενέργειας στο σιτάρι που καλλιεργήθηκε στην ζώνη αποκλεισμού. «Όμως η διαδικασία της απόσταξης τη μειώνει και το μόνο που μπορούμε πια να εντοπίσουμε στο αλκοόλ είναι άνθρακας-14, στα ίδια επίπεδα που θα περιμένατε να έχει κάθε ποτό», διαβεβαιώνει.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 4 =