αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣApifon: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που έκλεισε συμφωνία με την Google. Ο ιδρυτής της, μιλά στο It’s Possible

Apifon: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που έκλεισε συμφωνία με την Google. Ο ιδρυτής της, μιλά στο It’s Possible

Σε ηλικία μόλις 14 ετών ξεκίνησε να γράφει κώδικα. Μεγαλώνοντας μαζί με τα social media και τις νέες τεχνολογίες, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρεία. Την Apifon. Κάπως έτσι ξεκίνησε η επιχειρηματική ιστορία του Κωνσταντίνου Στρουμπάκη. Δημιουργώντας μια πλατφόρμα μαζικής αποστολής και διαχείρισης μηνυμάτων που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας όπως: sms, email, viber, messenger ή το Mookee.

Η εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη, αναπτύχθηκε. Πρόσφατα μάλιστα έκλεισε μια σημαντική συνεργασία με την Google. Ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης μιλά στο It’s Possible για το τι περιλαμβάνει αυτό το deal, αλλά και πως έφτασε μέχρι εκεί. Περιγράφει το πως ξεκίνησε την επιχείρηση του πριν κάποια χρόνια, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το αν ένας νέος 29 ετών ή μικρότερος, μπορεί να «τρέξει» με επιτυχία το δικό του project.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκα με την κατασκευή ιστοσελίδων για επιχειρήσεις. Μάλιστα έγραψα τον πρώτο μου κώδικα σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Παράλληλα, ασχολήθηκα και με το ecommerce ως επικεφαλής σε μεγάλη εμπορική εταιρεία στην Αθήνα. Η τάση της εποχής ήταν να διαφημίζεις την εταιρία σου μέσω των social media μαζικά, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το direct advertising. Έτσι γεννιέται η ιδέα της Apifon. Μία πλατφόρμα μαζικής αποστολής και διαχείρισης μηνυμάτων που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας (sms, email, viber, facebook κ.α.).

Με απλά λόγια, τι είναι αυτό που κάνει η Apifon;

Η Apifon παρέχει μία πλατφόρμα που αυτοματοποιεί την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους και τις βοηθάει να αυξάνουν τα έσοδα τους και να βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών τους.

Η πλατφόρμα Mookee λειτουργεί ως υπηρεσία cloud και επιτρέπει την επικοινωνία με τους πελάτες μιας επιχείρησης μέσω πολλαπλών καναλιών: SMS, RCS, Email, Viber και άλλα chat apps. Μέσα από προηγμένες λειτουργίες όπως Landing pages και Instant Web Apps, επιτυγχάνεται μία άμεση και προσωποποιημένη αλληλεπίδραση. Οι πολλαπλοί τρόποι διασύνδεσης που συνοδεύουν την πλατφόρμα επιτρέπουν την γρήγορη και εύκολη διασύνδεση με τρίτα συστήματα.

Σήμερα η Apifon διαθέτει περισσότερους από 2.000 πελάτες, τόσο εντός Ελλάδας (τον τρέχοντα μήνα σχεδιάζει το άνοιγμα γραφείου και στην Αθήνα), όσο και εκτός και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία. «Μετρά» περισσότερα από 40 άτομα προσωπικό, τμήματα προγραμματιστών, πωλήσεων, υποστήριξης, λογιστήριο, μάρκετινγκ και έρευνας και ανάπτυξης.

Είστε μόλις 29 ετών. Θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία ή λίγο μικρότερος, μπορεί να διαχειριστεί μια εταιρεία; Διότι στην Ελλάδα υπάρχει και η μάλλον πιο συντηρητική άποψη, που λέει ότι κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε πετυχημένα αποτελέσματα

Για τα ελληνικά δεδομένα ένα άτομο της ηλικίας μου είναι ουτοπικό να ιδρύσει μια εταιρία στην Ελλάδα, πόσο μάλιστα στα 25 και με μεγάλη επιτυχία. Ευτυχώς για εμένα, παραδέχομαι ότι αναγνώρισα αρκετά νωρίς τη συμβολή ενός μέντορα πίσω από το επιχειρηματικό μοντέλο της Apifon. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι έδωσα μεγάλη βαρύτητα στο ανθρώπινο δυναμικό, την ομάδα που στελεχώνει σιγά σιγά την Apifon.

Η σωστή ομάδα και το κλίμα συνεργασίας που κυριαρχούσε στο εργασιακό μας περιβάλλον ήταν το κομβικό σημείο της ανάπτυξης της εταιρίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ικανούς και νέους ανθρώπους, με όρεξη και ιδέες να σε βοηθήσουν να επιτεύξεις τους στόχους σου.

Η βάση σας είναι στην Θεσσαλονίκη. Πως είναι αυτή τη στιγμή το startup οικοσύστημα εκεί, με βάση αυτά που βλέπετε;

Μπορεί η περισσότερη δράση σε ό,τι αφορά τις startups στην Ελλάδα να συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει μερικές πολύ δυναμικές εταιρείες. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και η ολοένα και μεγαλύτερη διοργάνωση εκδηλώσεων και προγραμμάτων σχετικών με τη δημιουργία νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Πρόσφατα κλείσατε μια συνεργασία με την Google. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Η Apifon ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα της συνεργασία με την Google στο πλαίσιο του Early Access Program για RCS Business Messaging.
Το RCS αποτελεί διεθνές πρότυπο που προωθείται από την Google και τα μεγαλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τα χαρακτηριστικά που φέρει είναι παρόμοια με αυτά των δημοφιλέστερων εφαρμογών συνομιλίας όπως Facebook Messenger και WhatsApp, με μόνη διαφορά ότι γίνεται χρήση της προεγκαταστημένης εφαρμογής μηνυμάτων του τηλεφώνου. Συνεπώς, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τους πελάτες τους με τρόπο πολύ πιο πλούσιο σε περιεχόμενο αλλά και πραγματικά διαδραστικό.

Από τη μεριά σας, τι κινήσεις κάνατε, έτσι ώστε να φτάσετε στο σημαντικό deal; Δώστε μας, δηλαδή, λίγο από το backstage

Μια εβδομάδα μετά την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο συνέδριο Mobile στην Βαρκελώνη, ανακοινώσαμε την νέα μας συνεργασία με την Google στο πλαίσιο του Early Access Program για RCS Business Messaging. Βέβαια, αυτό που δεν φαίνεται, προφανώς, είναι η προετοιμασία που χρειάστηκε για τη συνεργασία μεταξύ Apifon και Google η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 2017.

Σήμερα η διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων των δυο εταιρειών έχει ολοκληρωθεί, ώστε να είναι εφικτή η αποστολή των πρώτων RCS business messaging εκστρατειών.

Η Apifon τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Έτσι αναδειχθήκαμε σε ηγέτης του κλάδου στον ελληνικό χώρο και αυτό τράβηξε την προσοχή. Τα νούμερα μίλησαν από μόνα τους και η Αpifon συγκέντρωσε όλα τα προσόντα που αναζητούσαν οι άνθρωποι της Google.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με την Apifon;

Η Apifon ιδρύθηκε ως μια startup και αναπτύχθηκε στηριζόμενη εξ ολοκλήρου στις δικές της δυνάμεις μέχρι και σήμερα. Ο στόχος μας είναι να εξελίξουμε τον τομέα του business messaging, γεγονός που απαιτεί και τα αναγκαία κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση και την καθολική ίδρυση γραφείων σε χώρες του εξωτερικού. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι χώρες στις οι οποίες οι υπηρεσίες που παρέχουμε έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πρώτη μάλιστα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί σύντομα θα ανοίξουμε και επίσημα το δικό μας γραφείο, με την υποστήριξη του προγράμματος Invest in Spain στο οποίο διακριθήκαμε μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η εταιρία έχει πολλά να προσφέρει στο χώρο της επικοινωνίας και συγκεκριμένα στο κομμάτι του messaging. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μελετάει προσεκτικά τα επόμενα βήματα της Apifon, τα οποία εκτός των άλλων στρέφουν ιδιαίτερα την προσοχή στο πως η εταιρική επικοινωνία θα γίνει πιο προσωποποιημένη και αποτελεσματική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + two =