αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να βγάλεις τον εαυτό σου από το «mode «αναβολής»

Πως να βγάλεις τον εαυτό σου από το «mode «αναβολής»

Πολλοί άνθρωποι αναβάλουν πράγματα που θέλουν να κάνουν. Από απλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα, μέχρι μεγαλύτερους στόχους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Boston Globe», οι άνθρωποι, ειδικότερα ο νεαρός πληθυσμός, αναζητούν άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους, διότι δυσκολεύονται να κάνουν υπομονή έστω και για λίγο.

Ωστόσο, όσον αφορά την προβολή του μέλλοντος και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων, «η ανάγκη επίσπευσης» δεν είναι τόσο έντονη.

Η ζωή μας θα αρχίσει να αλλάζει τη στιγμή που θα πάψουμε να αναβάλλουμε πράγματα

Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν την ύπαρξή τους περιμένοντας… αιώνια σε έναν προθάλαμο, μέσα στον οποίο ονειρεύονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, δεν πραγματοποιείται κανένα όνειρο. Αφού δεν δρουν.

Η αναβολή είναι να μεταθέτουμε με συστηματικό τρόπο για την επόμενη μέρα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουμε. Πρόκειται για ένα κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο. Στην ουσία, τα πρόσωπα που απωθούν ή μεταθέτουν τις υποχρεώσεις ή τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελέσουν, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να περιμένουν το μέλλον να λειτουργήσει και να τα κάνει όλα για εκείνους.

Γενικά, η «αναβολή» υπερκτιμά τον χρόνο που απομένει για την υλοποίηση ενός καθήκοντος, ή ενός σχεδίου. Θεωρεί ότι αξίζει περισσότερο να περιμένει κανείς την κατάλληλη στιγμή, η οποία, προφανώς, δεν είναι ποτέ η παρούσα στιγμή.

Το μέλλον δεν επιλύει τίποτα εάν εμείς δεν κινηθούμε, δεν δραστηριοποιηθούμε και δεν αλλάξουμε στάση. Καλύτερα να πάψουμε να περιμένουμε να αλλάξει η πραγματικότητά μας, να γίνει διαφορετική.

Μία μελέτη του 1997 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Psychological Science” μας προειδοποιεί σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να έχει η αναβολή των υποχρεώσεών μας, καθώς περιοριζόμαστε σε μια αναμονή ενός μέλλοντος που ίσως μας φέρει όλα εκείνα που επιθυμούμε (τους στόχους μας).

Μερικά χρήσιμα tips:

• Ας σταματήσουμε να επικεντρώνουμε τις προσδοκίες μας αποκλειστικά στο αύριο: αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουμε υπ΄όψιν το μέλλον, αλλά είναι απαραίτητο να ενεργούμε σήμερα για να μπορούμε να ονειρευόμαστε αύριο.

• Καλύτερα να περιμένουμε λιγότερα πράγματα από εκείνα που γεμίζουν τις προσδοκίες μας: διότι όταν έχουμε πολλές προσδοκίες ίσως καταλήξουμε να υποφέρουμε. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των δικών μας ενεργειών και ας αποκτήσουμε μία συμπεριφορά δεκτικότητας αντί να έχουμε απαιτήσεις από τους γύρω μας.

• Δεν υπάρχει η τέλεια ζωή, όμως υπάρχει μια κατάσταση, η οποία μπορεί να μας προσφέρει χαρά κι ευτυχία. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι πράγματι είναι επικίνδυνο να έχουμε πολλές προσδοκίες στη ζωή μας. Η τελειότητα δεν υπάρχει, πρέπει να το αποδεχτούμε! Ωστόσο, υπάρχει κάπου μία θαυμαστή ισορροπία, στην οποία νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, περήφανοι για όλα εκείνα που έχουμε.

Ας αξιοποιήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε και να αποφασίζουμε χωρίς φόβο. Θα πρέπει εμείς να γίνουμε πρωταγωνιστές της δικής μας ιστορίας κι αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ενεργητικοί, να διαμορφώνουμε νέες καταστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να διαχειριζόμαστε θαρραλέα.

Μην περιμένεις την «τέλεια στιγμή» για να ξεκινήσεις. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι και μπαίνουν έτσι στον φαύλο κύκλο της αναβλητικότητας. Μην περιμένεις την «τέλεια στιγμή» ή να έχεις όλα τα εργαλεία στα χέρια σου ή να έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσεις κάτι. Κάνε το πρώτο βήμα σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κακή συνήθεια που πρέπει να κόψεις για να πετύχεις τους στόχους σου: Εξηγεί η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 13 =