αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ μπίρα που ξεκίνησε από την Πάτρα με 100 ευρώ και καταγράφει το δικό της success story

Η μπίρα που ξεκίνησε από την Πάτρα με 100 ευρώ και καταγράφει το δικό της success story

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσεις το δικό σου project στην Ελλάδα; Αν έχεις θέληση, μπορείς να το κάνεις. Ακόμα και με 100 ευρώ. Ναι, κάπως έτσι ξεκίνησε ο Γιώργος Ντάνος την μπίρα AMMΟUSA. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, ξεκίνησε ενώ δεν διέθετε ειδικευμένες  γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Και μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερε να μετατρέψει το ερασιτεχνικό εγχείρημα του, σε ένα απολύτως επαγγελματικό brand το οποίο καταγράφει το δικό του success story.

Ο Mr AMMΟUSA μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε όλη η ιδέα, πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να κάνει ζυθοποίηση με low budget, ενώ σε ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος από μια πόλη σαν την Πάτρα απαντά με μια φράση του Καζαντζάκη.

Πως προέκυψε η ιδέα για το brand σας και ποια ήταν η σχέση σας με τις μπύρες πριν;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2016, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα  ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι?» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα.

Πήρα αυτή την απόφαση ενώ δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου».

Κάπως έτσι γεννήθηκε η «AMMOUSA», η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μπύρας σας;

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με όστρακα, ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων και γεύσεων.

Η AMMOUSA English I.P.A, έχει βραβευτεί τρείς συνεχόμενες χρονιές από τέσσερις διαφορετικούς διαγωνισμούς

  • Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
  • Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
  • Τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019
  • Το Νοέμβριο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge.

Η διάκριση στα GreatTasteAwards ήταν μία επιτυχία, η βράβευση στo European Beer Challenge ήταν μία επιβεβαίωση.

Πως ακριβώς ξεκινήσατε να κάνετε την ζυθοποίηση σας; Σε ποιο μέρος και με τι εξοπλισμό; Κάποιος θα φαντάζεται ότι χρειάζονται μεγάλα εργοστάσια για να γίνει κάτι τέτοιο

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με την ερασιτεχνική ζυθοποίηση, είναι ενθουσιασμό και όρεξη για να πειραματιστεί και προφανώς απευθύνετε σε ανθρώπους που αγαπούν και τους αρέσει η μπίρα.

Το κόστος για το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα. Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς.

Αν είσαι άνθρωπος του “do it yourself” τότε στην οικιακή ζυθοποίηση θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι.

Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε  βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα.

Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα. Είναι μία προσωπική γιορτή….. που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες… που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου.  Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.

Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση, έχει σίγουρα κάποιο κόστος αλλά περισσότερο θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις και να προσφέρεις στο καταναλωτικό κοινό το κάτι διαφορετικό.

Που μπορεί να βρει κάποιος την μπύρα σας αυτή τη στιγμή;

Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι ούτε ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα.

Η όλη ανάπτυξη δεν έχει γίνει μέσο κάποιου δικτύου διανομέων ή με την βοήθεια κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ή έχοντας στήσει κάποιο business plan, έχει γίνει με πολύ προσωπική δουλειά, με σωστές επιλογές και ακολουθώντας το ένστικτό μου. Πριν οποιαδήποτε συνεργασία, πρώτα «απαιτώ» μία γευστική δοκιμή και εφόσον τους αρέσει θα συνεργαστούμε. Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα μας ή μπυραρία  γιατί απλά πρέπει να είναι…, η AMMOUSA θα είναι γιατί πρώτα θα αρέσει στον ιδιοκτήτη ή στον υπεύθυνο και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει, όχι να «πουλήσει» την AMMOUSA, αλλά να μεταφέρει την γευστική εμπειρία που ένοιωσε. Αυτή είναι ας πούμε η «στρατηγική» που έχω… «μεταφορά γευστικής εμπειρίας!!!»

Και με αυτόν το τρόπο πώλησης είναι πλέον στα Σ/Μ του Ανδρικόπουλου στο Ν. Αχαΐας, στα Σ/Μ Ρουμελιώτης στο Ν. Ηλείας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες & εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο  και συνεχίζει…

Μάλιστα προς μεγάλη μου χαρά και τιμή, επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens HOTEL για το εστιατόριο OASIS Bar + Grill.

Τα συναισθήματα που νοιώθω βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή ετσιατορίων, τρία χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα με την οικιακή ζυθοποίηση…. δεν μπορεί ο γραπτός λόγος να τα περιγράψει, πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!

Ξεκινήσατε από την Πάτρα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιο ένα τέτοιο business project από εκεί;

Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση την έχω στο μυαλό μου «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά». Άρα δεν υπάρχουν πόλεις ή σύνορα παρά πάθος και όρεξη για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =