αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑAlibaba και Tencent: Οι Κινεζικοί «γίγαντες» που έχουν καταφέρει να μπουν σφήνα στους Αμερικανικούς

Alibaba και Tencent: Οι Κινεζικοί «γίγαντες» που έχουν καταφέρει να μπουν σφήνα στους Αμερικανικούς

Mέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαμε όλοι συνηθίσει να ταυτίζουμε την υψηλή τεχνολογία με τις Apple, Google, Facebook, Microsoft και Amazon. Η βιομηχανία, όμως, αυτή των τεχνολογικών κολοσσών, που η αξία της αποτιμάται στα 400 δισ. δολάρια, θα πρέπει να κάνει χώρο για να μπουν και άλλοι παίκτες. Πρόκειται για τους κινεζικούς ομίλους Alibaba Group και Tencent Holdings, οι οποίοι δεσπόζουν στην εγχώρια αγορά τους. Επιπλέον, φέτος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των διεθνών επενδυτών. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως, ενώ έχουν διπλάσια χρηματιστηριακή αξία από την Ιntel και τη Cisco-IBM.

Οι πρωταγωνιστές

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι καθορίζουν σε επίπεδο Διαδικτύου τις ζωές των ανθρώπων στις χώρες της Δύσης. Αντίστοιχα, οι Tencent και Alibaba έχουν επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων στην Κίνα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή. Η χώρα αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία διαδικτυακή αγορά του κόσμου, με τους χρήστες της να ξεπερνούν τα 700 εκατ., δηλαδή είναι διπλάσιοι από τον συνολικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Κινέζοι, επιπλέον, δαπανούν πολύ περισσότερα από τους Αμερικανούς μέσω Διαδικτύου. Ανεξαρτήτως των προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας με τη σώρευση ογκώδους χρέους και την εξάρτησή της από παραδοσιακές ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, οι Αlibaba και Tencent ευημερούν. Προ ημερών ανακοίνωσαν εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, υπερσκελίζοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Και, προφανώς, η επόμενη Σίλικον Βάλεϊ βρίσκεται στην Κίνα και όχι στο Παρίσι ή τη Σεούλ. «Φθάσαμε πλέον στο σημείο να λέμε ότι, τελικά, η Κίνα συμβαδίζει με τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο», παρατηρεί ο Χανς Τανγκ, συνεταίρος στην εταιρεία επενδυτικών καινοτομικών κεφαλαίων GGV Capital. Ο κ. Τανγκ, ο οποίος επενδύει σε πολλές κινεζικές νεοφυείς εταιρείες, τονίζει ότι βασικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Alibaba και της Tencent είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα πολλές επιλογές για κατανάλωση και ψυχαγωγία εκτός Διαδικτύου. Το αντίθετο συμβαίνει στην Κίνα. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι πολύ σύντομα η Tencent θα είναι η μοναδική εταιρεία, εκτός του Facebook, η οποία θα διαθέτει κοινωνικό δίκτυο με άνω του ενός δισεκατομμυρίου χρήστες. Σκεφθείτε ότι το δημοφιλέστερο παιχνίδι σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα είναι το αποκλειστικά κινεζόφωνο Honor of Kings, το οποίο ανήκει στην Tencent – παίζεται δε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το Pokemon Go στην ακμή του.

Η κεφαλαιοποίηση της Tencent στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη η Alibaba αποτιμάται στα 415 δισ. δολάρια. Συγκριτικά, η χρηματιστηριακή αξία της Amazon είναι στα 450 δισ. δολάρια, όπως και της Facebook. Οι Tencent και Alibaba, πάντως, απέχουν παρά πολύ από την Apple, τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 δισ. δολαρίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − twelve =