αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΨυχολογικό αϊκίντο: Η Ιαπωνική μέθοδος για να νικάς χωρίς να τσακώνεσαι

Ψυχολογικό αϊκίντο: Η Ιαπωνική μέθοδος για να νικάς χωρίς να τσακώνεσαι

Όλοι μας έχει τύχει να βρεθούμε σε καυγάδες. Εκεί που προσπαθούμε να πείσουμε την άλλη πλευρά, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο.

Κι όμως, το μυστικό για να κερδίσεις μέσα σε μία τέτοια κατάσταση, ίσως κρύβεται… στην ηρεμία. Αυτό λέει τουλάχιστον λέει το αϊκίντο. Είναι μια τέχνη με καταγωγή από την Ιαπωνία. Τη δημιουργία της οφείλει στον Morihei Ueshiba, στη δεκαετία του 1920. Είναι μια μορφή τεχνικής άμυνας που επιτρέπει στον αμυνόμενο να προστατέψει τον εαυτό του, χωρίς όμως να χρειαστεί να χτυπήσει ή να τραυματίσει τον αντίπαλό του. Στηρίζεται κυρίως στην ισορροπία παρά στη μυϊκή δύναμη.

To αϊκίντο (aikido) δεν αφορά μόνο τον τομέα της σωματικής άσκησης αλλά διευρύνεται και στον ψυχολογικό τομέα. Στηρίζεται στην ικανότητα του ατόμου να γνωρίσει εις βάθος τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει τα όριά του και να οδηγηθεί στην εξισορρόπηση και στην κατανόηση του πνευματικού του εύρους.

Η τεχνική του αϊκίντο στηρίζεται στην Αρχή της ουδετεροποίησης, της αντιμετώπισης ουσιαστικά των γύρω μας με ομαλό και ειρηνικό τρόπο. Προστατεύεις τον εαυτό σου, χωρίς να βλάπτεις τον άλλον, κρατώντας ταυτόχρονα μια ουδέτερη στάση.

Το κάθε άτομο έχει πολλές όψεις και αναλόγως τον αποδέκτη και τον τρόπο που αισθάνεται, βγαίνει στην επιφάνεια. Αντί να δώσουμε βάση σε αυτά που μας ενοχλούν, μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στα θετικά στοιχεία αυτού του ατόμου. Μια άλλη πρακτική, είναι η αντιπαράθεση. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας και ο υπεύθυνος φερθεί άσχημα, η τεχνική της αντιπαράθεσης μπορεί να φρακάρει τα αρνητικά σχόλια. Μια ήρεμη μα σταθερή απάντηση σε αυτά τα σχόλια, θα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις αρκετή ώστε να τελειώσετε επιτόπου τη συζήτηση ή να κάνετε σαφές ότι αν συνεχίσει να σας μιλάει στον ίδιο τόνο, θα αποχωρήσετε.

Το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις είναι να θεωρήσουμε ότι ο συνομιλητής μας είναι ο καθρέφτης μας. Να ξεκινήσουμε να βλέπουμε το είδωλό μας και να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, επιτυχία θα ήταν να δει τον εαυτό του μέσα από τη γαλήνη μας. Να κατανοήσει τα λάθη και τις αδυναμίες του βλέποντας τη διαφορά στη δική μας συμπεριφορά.

Το ψυχολογικό και λεκτικό αϊκίντο οδηγεί, εν τέλει, σε μια διπλωματική και έξυπνη διαχείριση των εντάσεων. Χωρίς να υποβιβάζουμε τους εαυτούς μας, λύνουμε ομαλά τις διαφορές μας, χωρίς να μας προκαλούν συναισθήματα άγχους και έντασης.

Το ψυχολογικό αϊκίντο μοιάζει με την εξισορρόπηση πάνω σε μια μπάλα- εξισορρόπηση πριν την επιθετικότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =