αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤο Ελληνικό αυτόνομο ρομπότ που είναι έτοιμο να βγει για «μεροκάματο» στα χωράφια

Το Ελληνικό αυτόνομο ρομπότ που είναι έτοιμο να βγει για «μεροκάματο» στα χωράφια

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναπτυχθεί ένα ρομπότ στην Ελλάδα; Και μάλιστα ένα αυτόνομο ρομπότ που μπορεί να κάνει αγροτικές εργασίες. Κάτι τέτοιο έχει δημιουργήσει η ομάδα της Agrofelis.

«Το ρομπότ της Agrofelis είναι όχημα των 150 κιλών και έχει την δυνατότητα της αυτόνομης κίνησης η οποία είναι η πιο βασική τεχνολογία του, πάνω σε αυτήν δένουν όλα τα άλλα, επίσης το πρώτο παρελκόμενο που αναπτύξαμε είναι το Ψεκαστικό Υπέρμικρου Όγκου το οποίο μπορεί να ψεκάζει αερόλυμα με μέγεθος σταγονιδίων μικρότερο των 50 μικρόμετρων και να καλύπτει ένα αναπτυγμένο δέντρο με 150ml επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή απόδοση. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα 4 παρελκόμενα καθώς και ένα μεγαλύτερο σασί των 800 κιλών», εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρίας, Ηρακλής Μεταξάς.

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για ένα τέτοιο ρομπότ, ποιο είναι το πρώτο feedback που παίρνουν από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Γη, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το αν τα ρομπότ και η AI θα… κατακτήσουν τον κόσμο.

Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, πείτε μας εσείς τι επαγγελματικό background έχετε και πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα τέτοιο ρομπότ;

Το επαγγελματικό υπόβαθρο της Agrofelis είναι αρκετά ευρύ και ετερόκλητο, η ομάδα είναι τετραμελής και έχει background σε Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων καθώς και σε Γεωπονική, Βιοτεχνολογία αλλά και Bussines, δύο εξ’υμών είμαστε και καλλιεργητές σε Πορτοκάλι Ελιά και Αμπέλι, εγώ προσωπικά έχω σπουδές σε Πληροφορική και εμπειρία σε Consulting. Η ιδέα προέκυψε απο εμένα και τον Κώστα που είναι ο CTO μας όταν παραπονιόμουν ότι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιώ στα περιβόλια μου είναι κοστοβόρα δύσχρηστα και χαμηλής απόδοσης και μου απαντάει .. ”Ε καλά και δεν φτιάχνουμε ένα δικό μας;”.

Τι δυνατότητες έχει το ρομπότ σας; Και που γίνεται η κατασκευή και ανάπτυξη του;

Το ρομπότ της Agrofelis είναι όχημα των 150 κιλών και έχει την δυνατότητα της αυτόνομης κίνησης η οποία έιναι η πιο βασική τεχνολογία του, πάνω σε αυτήν δένουν όλα τα άλλα , επίσης το πρώτο παρελκόμενο που αναπτύξαμε είναι το Ψεκαστικό Υπέρμικρου Όγκου το οποίο μπορεί να ψεκάζει αερόλυμα με μέγεθος σταγονιδίων μικρότερο των 50 μικρόμετρων και να καλύπτει ένα αναπτυγμένο δέντρο με 150ml επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή απόδοση. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα 4 παρελκόμενα καθώς και ένα μεγαλύτερο σασί των 800 κιλών. Η κατασκευή του ρομπότ έχει γίνει στο εξαιρετικό μηχανουργείο των QOOP Metalworks ενώ η ανάπτυξη πολλών υποσυστημάτων έγιναν στο μπαλκόνι του Κώστα και οι δοκιμές σε χωράφια στην Εύβοια.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο project από την Ελλάδα;

Τα Deeptech project σαν και το δικό μας είναι ουσιαστικά ένας μακρύς δρόμος πολυεπίπεδων προβλημάτων προς επίλυση , εάν όμως σου αρέσει να λύνεις προβλήματα σε καθημερινή βάση και σε γεμίζει ικανοποίηση τότε η λέξη δυσκολία χάνει το νόημα της. Τώρα σχετικά με την χώρα μας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω μεγέθους της εγχώριας αγοράς αλλά απο την άλλη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από βιομηχανίες και επενδυτές όταν βλέπουν ένα project που μπορεί να πάει και παραπέρα.

O Ηρακλής Μεταξάς

Ποιο είναι το πρώτο feedback που παίρνετε από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Γη; Πως βλέπουν το ενδεχόμενο να έχουν έναν τέτοιο «εργάτη» στο χωράφι τους;

Έχουμε αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου μας στην ανάλυση και καταγραφή των αναγκών της δενδροκαλλιέργειας αυτό περιελάμβανε από συνεντεύξεις με αγρότες με σκοπό να περιγράψουν το ιδανικό μηχάνημα για τα περιβόλια τους μέχρι ανάλυση κόστους και χρόνου σε συνεργεία συγκομιδής και αγροτικούς εργολάβους με διάφορα μηχανήματα, οπότε ξέρουμε ήδη ότι θα καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες. Τώρα που έχουμε φτάσει το πρωτότυπο σε μια αξιόλογη φάση τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε είναι του στυλ .. ”Άντε τελειώνετε με το ρομπότ γιατί το χρειάζομαι”.

Και μια ερώτηση βγαλμένη… από το μέλλον (ή από ταινία φαντασίας): Με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις σας, θεωρείτε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα ρομπότ να… κατακτήσουν τον κόσμο, όπως φοβούνται κάποιοι π.χ. μέσω της τεχνητής νοημοσύνης;

Ας σκεφτούμε τις τεχνολογίες του παρελθόντος, η Μηχανή Εσωτερικής Καύσης κατέκτησε τον κόσμο και ήταν η ίδια εφεύρεση που κινούσε το σχολικό αλλά και το βομβαρδιστικό, πιο πρόσφατα είχαμε το Διαδίκτυο που κι αυτό κατέκτησε τον κόσμο όπου μας συνέδεσε όλους και αυξησε το παγκόσμιο ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχει το Dark Web όπου διαπράττεται κάθε παρανομία και έγκλημα, το ίδιο λοιπόν θα συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ο κόσμος θα κατακτηθεί ολοκληρωτικά και απο τα δύο με θετικές και αρνητικές εφαρμογές, το ερώτημα είναι λοιπόν : εμείς θα είμαστε πάνω στο τρένο της αλλαγής ή θα προσπεραστούμε ως λουδίτες του 21ου αιώνα;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 9 =