αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑAgrino: Πωλήσεις 29,3 εκατ. ευρώ και επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ

Agrino: Πωλήσεις 29,3 εκατ. ευρώ και επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ

Ανοικτή στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία τους είναι οι μέτοχοι της Agrino, υπό την προϋπόθεση ότι οι νυν μέτοχοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρείας, εμφανίζεται η οικογένεια Πιστιόλα.

Όπως ανέφεραν χθες μέλη της διοίκησής της, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έχει έρθει σε επικοινωνία με εγχώρια επενδυτικά σχήματα, σημείωσαν ωστόσο πως η οικογένεια επιθυμεί να παραμείνει βασικός μέτοχος της εταιρείας, διατηρώντας την καταστατική πλειοψηφία.

H ελληνική εταιρεία από το Αγρίνιο, με περισσότερα από 65 χρόνια παράδοσης στην παραγωγή ρυζιού και πάνω από 25 χρόνια στην παραγωγή οσπρίων υλοποιεί ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα από το 2019 έως το 2022, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Μέρος αυτού αφορά στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αναμένεται να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Κύριος στόχος του επενδυτικού πλάνου της είναι ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των παραγωγικών διεργασιών, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η εισαγωγή πρόσθετων αυτοματισμών, η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία με εισαγωγή νέων προηγμένων λογισμικών, η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες καθώς και η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και ξήρανσης α’ υλών με σκοπό την υποστήριξη της μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού.

Όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση με τα ΜΜΕ αξιοποιώντας τη γνώση και εμπειρία της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε στις αρχές του 2019 σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις, με λίγες θερμίδες, χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε φυτικές ίνες και υψηλή διατροφική αξία.

Σήμερα η εταιρεία στην κατηγορία του ρυζιού κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 32%, τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των οσπρίων με μερίδιο 25% ενώ στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας διατηρεί επίσης ηγετικό μερίδιο με μερίδιο 10%.

Η εταιρεία, που ελέγχεται από την οικογένεια Πιστιόλα, πέτυχε πέρυσι καθαρές πωλήσεις 29,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη 6,3% ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την ίδια χρονιά υπερέβη τα 2 εκατ. ευρώ από 1,56 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν κατά 8% το 2019, και αντιπροσωπεύουν το 20% του όγκου πωλήσεων και το 13% της αξίας αυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Άγη Πιστιόλα, διευθυντή εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας, ο στόχος είναι να διευρυνθεί η βάση των εξαγωγών και να ενισχυθεί η εξαγωγή επώνυμων προϊόντων, καθώς στην Ελλάδα η εταιρία διατηρεί ηγετικά μερίδια στις κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται.

Σήμερα, η Agrino ηγείται μια προσπάθειας κατά των ελληνοποιήσεων τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία ειδικών δομών που με σύγχρονα μέσα θα διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα. Σημειώνεται ότι η Agrino τρέχει προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, διασφάλισης ελληνικών σπόρων για τους παραγωγούς στηρίζοντας πάνω από 300 αγρότες.

H εταιρεία διαθέτει 2 παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των Γίγαντων-Ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και 3 κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο.

Έχει εγκατεστημένες 5 γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, 2 μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα, ενώ η πλέον πρόσφατη είναι η πλήρης μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου, το 2019. Ο αριθμός των εργαζομένων στις 4 εγκαταστάσεις ανήλθε στους 174 για τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση, που άγγιξε το 10% σε σχέση με το 2018.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =