αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑAυτός ο 28χρονος έχτισε μία startup που τώρα αξίζει 7,5 δισ. ευρώ. Και λέει ότι «μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε»

Aυτός ο 28χρονος έχτισε μία startup που τώρα αξίζει 7,5 δισ. ευρώ. Και λέει ότι «μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε»

Για την περίπτωση του Markus Villig έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Σήμερα είναι 28 ετών και πρόκειται για τον άνθρωπο που ίδρυσε την Taxify (τώρα γνωστή ως Bolt).

Στα 19 του παράτησε το πανεπιστήμιο. Μετά από μόλις ένα 6μηνο σπουδών. Και μπήκε σε φουλ ρυθμούς στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Το αποτέλεσμα; Η εταιρία του τώρα ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης που έχει λάβει, ύψους 628 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία λέει ότι η χρηματοδότηση θα «αναπτύξει περαιτέρω τα υπάρχοντα προϊόντα της». Εκτός από την αρχική εφαρμογή για ταξί, η Bolt έχει αναπτύξει με την πάροδο των ετών και άλλες υπηρεσίες για αστικά περιβάλλοντα, όπως ηλεκτρικά σκούτερ, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και delivery φαγητού.

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτόν τον νέο γύρο χρηματοδότησης – τον ​​μεγαλύτερο στην ιστορία μας – που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο οι πόλεις θα έχουν λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερη ρύπανση και περισσότερους χώρους πρασίνου, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν εύκολα να μετακινούνται με ασφάλεια και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο συνιδρυτής και CEO, Markus Villig .

Όσο για την αξία της Bolt; Αυτή πλέον έχει σκαρφαλώσει στα 7,5 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει το estonianworld.com. Αποτιμάται, δηλαδή, σχεδόν όσο η Wise (πρώην TransferWise). Επίσης έχει επεκταθεί σε 45 χώρες και πάνω από 400 πόλεις.

https://cepa.org/wp-content/uploads/2021/10/Bolt-CEO-Markus-Villig-and-Bolt-product-lines-1-1.jpg

Το ξεκίνημα

Ο Villig ξεκίνησε την επιχείρηση με δάνειο 5.000 ευρώ από την οικογένειά του για να κατασκευάσει ένα prototype της εφαρμογής, το καλοκαίρι μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο. Πήρε έμπνευση από το Skype, το οποίο ιδρύθηκε στην πατρίδα του την Εσθονία το 2004, δείχνοντας ότι μια τεχνολογική επιχείρηση «θα μπορούσε να ξεκινήσει από οπουδήποτε».

«Συνειδητοποίησα ότι το πεδίο της τεχνολογίας, είναι μία από εκείνες τις βιομηχανίες όπου μπορείς να έχεις τεράστια δύναμη, αφού μπορείς να πετύχεις μεγάλα πράγματα με μια πολύ μικρή ομάδα», έχει πει ο νεαρός επιχειρηματίας στο CNBC.

Όσο η εφαρμογή του άρχισε να ανεβαίνει, ο Villig δήλωσε ότι παρέμεινε «σφιχτός» σε ότι αφορά το μπάτζετ, αποφεύγοντας την πρόσληψη πολλών ανθρώπων ή τα μεγάλα μάρκετινγκ πλάνα.

Στην πραγματικότητα, ο Villig έβγαλε στους δρόμους… τον εαυτό του, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας το Ταλίν, για να πείσει τους οδηγούς ταξί να μπουν στην πλατφόρμα του. Σε μια «άγνωστη» τότε πλατφόρμα. Φυσικά προσέφερε και κίνητρα, αφού η Bolt κρατά μικρότερες προμήθειες σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Όσο για το «μυστικό» για να φτάσει μια startup στην επιτυχία; Ο Villing λέει ότι αυτό είναι η εστίαση. «Ως επιχειρηματίας, έχετε μερικές φορές χιλιάδες ιδέες που φαίνονται υπέροχες. Και θέλετε να τα κάνετε όλα. Αλλά τελικά μπορείς να κάνεις μόνο λίγα πράγματα πολύ καλά», τονίζει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 16 =