αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε λάθη που κάνουν τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση

Πέντε λάθη που κάνουν τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση

Έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση; Δεν είναι τόσο εύκολο να το διαπιστώσεις. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αρνούνται τις ανασφάλειές τους και φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που απλά δεν τις βλέπουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα δεις μια λίστα με λάθη που κάνουν συχνά τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Βλέπεις κάτι από αυτά στον εαυτό σου;

1. Συμβιβάζεσαι με δουλειές που δεν σου αξίζουν

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με την δουλειά σου. Βρίσκονται σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας ή έχουν να κάνουν με ένα τοξικό αφεντικό. Αλλά… δεν κουνιούνται από εκεί.

Η μειωμένη αυτοεκτίμησή τους, τους πείθει ότι δεν αξίζουν να έχουν μια δουλειά που να πληρώνει καλά και να είναι ικανοποιητική γενικότερα.

Και αυτό είναι κάτι που συχνά εκμεταλλεύονται οι κακοί εργοδότες. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν ενεργά να βάλουν τους υπαλλήλους τους «στη θέση τους» ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να δουλεύουν σε θέσεις εργασίας με έναν μισθό που μετά βίας τους κρατά στη ζωή και να είναι… ικανοποιημένοι με αυτό.

2. Κάνεις παρέα με τους λάθος ανθρώπους

Η οικογένειά τους είναι τοξική, οι φίλοι τους δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τους οδηγούν στον τοίχο και ο/η σύντροφός τους δεν νοιάζεται για αυτούς. Και όμως, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση μένουν εκεί.

Σίγουρα, μπορεί να σας πουν ότι απλώς το μένουν επειδή «καμία σχέση δεν είναι τέλεια», αλλά στην πραγματικότητα απλώς φοβούνται. Φοβούνται να μείνουν μόνοι ή να βαδίσουν στο «άγνωστο». Εξάλλου, πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να βρουν τους ανθρώπους που θα τους αγαπήσουν και θα τους σέβονται πραγματικά.

Και έτσι, απλώς επιτρέπουν στον εαυτό τους να ζει με ανθρώπους που δεν τους φέρονται καλά. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

3. Καταβάλλεις υπερβολική προσπάθεια για να εντυπωσιάσεις τους άλλους

Νοιάζονται ΠΟΛΥ πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς— από τους συναδέλφους και τους φίλους τους μέχρι και τυχαίους αγνώστους που δεν θα ξανασυναντήσουν ποτέ.

Σκέφτονται με εμμονή τι θα σκέφτονταν οι άνθρωποι για αυτούς λόγω των αποφάσεων που παίρνουν ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές.

Δεν σκέφτονται αν θα απολαύσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή αν τους αρέσει η εμφάνισή τους. Το μυαλό τους είναι προσηλωμένο στο να εντυπωσιάσουν πάντα τους άλλους.

4. Προσβάλλεσαι ακόμα και με μικρές αφορμές

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται πάντα οτι τους κάνουν… επίθεση. Πάντα.

Όλοι μας -ακόμη και αυτοί που αποπνέουν αυτοπεποίθηση- έχουμε πράγματα που μας προσβάλλουν, φυσικά. Αλλά κατά κανόνα, όσο πιο εύκολα προσβάλλεται κάποιος και όσο πιο εύθραυστο είναι το ‘εγώ’ του, τόσο χειρότερη είναι η αυτοεκτίμησή του.

Η διαφορά είναι ότι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση θα δράσει μόνο για πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Και ακόμη και τότε όμως, παραμένουν ήρεμοι.

5. Δεν βάζεις όρια

Αν κάποιος τους ζητήσει μια χάρη, θα πουν «ναι». Συχνά το κάνουν απλώς επειδή αισθάνονται υποχρεωμένοι να το κάνουν. Λένε… ναι σε όλα.

Ίσως ανησυχούν ότι οι φίλοι τους θα τους εγκαταλείψουν αν αρνηθούν να τους κάνουν την κάθε χάρη. Ή ίσως φοβούνται ότι η οικογένειά τους θα τους χαρακτηρίσει αχάριστους αν αρνηθούν να δανείσουν κάποια μετρητά. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =