αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα

Τέσσερις τρόποι για να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα

Κοιτάς πίσω στη ζωή σου και εύχεσαι να είχες πάρει μια διαφορετική απόφαση ή να είχες πάρει άλλο δρόμο; Όταν σκέφτεσαι αυτές τις στιγμές, μπορείς να θυμηθείς γιατί επέλεξες μια κατεύθυνση και όχι μία άλλη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι φοβήθηκαν να κάνουν την πιο τολμηρή επιλογή λόγω του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν το έκαναν. Ως εκ τούτου, επέλεξαν την ευκολότερη, ασφαλέστερη ή πιο σίγουρη επιλογή επειδή ήξεραν ότι είχε λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να μετανιώνουν βαθιά για τις ευκαιρίες που δεν άρπαξαν.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουμε γράψει για τον «κανόνα του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Ο γνωστός businessman θεωρεί ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις γρήγορα, ακόμα κι αν δεν έχουμε στα χέρια μας το 100% των πληροφοριών που θα θέλαμε.

Αλλά πως μπορείς να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα; Εδώ είναι 4 γρήγορα tips.

1. Κάντε την έρευνά σας

Πολύ απλά, καταλάβετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με αυτό που πρόκειται να κάνετε, πριν το κάνετε πραγματικά. Μία τέτοια έρευνα είναι χρήσιμη, επειδή το φως της γνώσης γενικά διώχνει τη σκιά του φόβου. Όταν έχετε απαντήσεις και πληροφορίες στη διάθεσή σας, θα αισθανθείτε πολύ λιγότερο άγχος για πιθανά λάθη. Η αβεβαιότητα δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί πλήρως, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Επίσης έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να κάνεις μία αποτυχημένη επιλογή.

2. Προσδιορίστε εάν τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών μειονεκτημάτων

Μπορείτε να σταθμίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφόρων ρισκαδόρικων επιλογών, τακτικά. Γράψτε όλα τα καλά points που πιστεύετε ότι θα συνδεθούν με αυτή την προσπάθεια, καθώς και όλα τα πιθανά αρνητικά που μπορεί να προκύψουν.

Στη συνέχεια, αν διαπιστώσετε ότι τα καλά σημεία υπερτερούν των κακών, σκεφτείτε να προχωρήσετε. Εάν, ωστόσο, η… κακή λίστα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από αυτή με τα πιθανά κέρδη, ίσως θελήσετε να το ξανασκεφτείτε.

Ή φυσικά μπορείτε να το δοκιμάσετε ούτως ή άλλως για να δείτε τι θα συμβεί και να αντιμετωπίσετε τις όποιες συνέπειες καθώς αυτές ξεδιπλώνονται.

3. Κάντε πρώτα τα μικρά βήματα

Κολυμπά πρώτα στο ρηχό άκρο μιας πισίνας, αντί να βουτήξεις στον ωκεανό.

Ναι, μπορείτε να ξεκινήσετε με κινήσεις χαμηλού κινδύνου/υψηλής απόδοσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Ξεκινήστε να σηκώνετε 10 κιλά και να κάνετε επαναλαμβανόμενες επαναλήψεις στο γυμναστήριο, αντί να πληγώσετε την πλάτη σας σηκώνοντας 100 κιλά. Μαγειρέψτε ένα απλό πιάτο πρωινού και διευρύνετε το… γαστρονομικό σας ρεπερτόριο με ένα συστατικό τη φορά, αντί να διακινδυνεύσετε την ήττα προσπαθώντας να μαγειρέψετε ένα ολόκληρο γιορτινό δείπνο για πρώτη φορά.

Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές σας, θα μπορείτε φυσικά να χειρίζεστε μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές κατατάσεις και projects. Επιπλέον —και αυτό είναι σημαντικό— αν η αυτοπεποίθησή σας θα ενισχυθεί αρκετά, μια μικρή οπισθοδρόμηση θα είναι απλώς ένα εμπόδιο που θα μπορεί να ξεπεραστεί. Δεν θα το θεωρήσεις ως μια οριστική ήττα.

4. Εάν δεν τα καταφέρετε, ανασυγκροτηθείτε και δοκιμάστε ξανά

Αν δεν πετύχεις τη δουλειά που πραγματικά ήθελες, είναι ΟΚ να νιώθεις απογοήτευση. Το κλειδί είναι να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πέσετε σε ένα… λάκκο απόγνωσης.

Δείτε τι κάνατε λάθος. Τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και πως. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη προσπάθεια σας.

Εναλλακτικά, αν κρίνετε ότι τα κάνατε όλα σωστά, αλλά η αποτυχία ήρθε αποκλειστικά λόγω εξωτερικών παραγόντων, τότε ξέρετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με εσάς. Απλά χρειάζεστε λίγη περισσότερη εμπειρία και υπομονή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 15 =