Συνήθως μιλάμε για τις σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνεις στην καριέρα σου. Τώρα το αμερικανικό Success.com παραθέτει την άλλη πλευρά: Μερικά λάθη που κάνουμε κάποιοι από εμάς, τα οποία όμως μακροπρόθεσμα μπορούν να μας ωφελήσουν.
«Μερικά χρησιμεύουν ως διδακτικές εμπειρίες. Κατά τη διεξαγωγή έρευνας για το βιβλίο μου Great Work, αναλύσαμε 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις βραβευμένης εργασίας στη μελέτη Great Work. Εξετάσαμε όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και τα απροσδόκητα οφέλη που προέκυψαν από λάθη, αυτά που μπορεί τελικά να χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη ενός Οργανισμού ή μιας καριέρας» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Οι ερευνητές ρώτησαν: «Ποια λάθη έχετε κάνει στην καριέρα σας ,που σας ωφέλησαν μακροπρόθεσμα;» και «Ποια λάθη έχετε κάνει που έχουν βλάψει την καριέρα σας;» Ακολουθούν τέσσερα λάθη που μπορεί τελικά να αποδειχθούν ευεργετικά:
1# Να λες «ναι σε όλα»
Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος καριέρας, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να μάθουμε. Ο Venkata “Murthy” Renduchintala, ο οποίος είναι επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο της Accenture και ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως συμπρόεδρος του QCT στην Qualcomm, μοιράστηκε το όφελος που βρήκε από το να πει ναι σε όλα: «[Η Qualcomm] ξεκίνησε με επτά άτομα. Οι ιδρυτές είχαν ένα απλό όραμα για να βελτιώσουν την επικοινωνία, που σήμαινε ‘ναι στην πιθανότητα’. Γίναμε η εταιρεία που ανεξάρτητα από το πρόβλημα ή το deadline, θα βρίσκαμε μια λύση».
2# Να δουλέψεις για ένα κακό αφεντικό
Ένα κακό αφεντικό μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια και να σας δείξει πού ΔΕΝ θέλετε να εργαστείτε ή πώς ΔΕΝ θέλετε να συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχετε μάθει από πρώτο χέρι πώς νιώθετε. «Έμοιαζε σαν λάθος εκείνη τη στιγμή να αποδεχτώ τη θέση επειδή είχα ακούσει ότι ο διευθυντής ήταν φρικτός, αλλά ήθελα πραγματικά να αποκτήσω την εμπειρία», είπε ένας από τους ερωτηθέντες. «Κατέληξα να μάθω για τον εαυτό μου πολλά περισσότερα από όσα περίμενα ποτέ».
3# Να απολυθείς για αυτό που πιστεύεις
Δεν θα περάσουν όλοι την εμπειρία της απόλυσης. Αλλά αυτή η συμβουλή ήρθε ξεκάθαρα από έναν υπάλληλο που είχε αρνηθεί να υπηρετήσει ένα σενάριο που έκρινε ότι είναι παραπλανητικό και ανήθικο για τους πωλητές της εταιρείας. Ο υπάλληλος απολύθηκε, αλλά χρόνια αργότερα αναφέρει ότι δεν έχει μετανιώσει. Στην πραγματικότητα, η προθυμία να λάβει κανείς μια ισχυρή ηθική θέση μπορεί, με τον καιρό, να χρησιμεύσει ως σημάδι χαρακτήρα και δύναμης στη σωστή οργάνωση.
4# Όταν κάνεις λάθος (και το παραδέχεσαι)
Είναι ανθρώπινη φύση να θέλουμε να φανούμε γνώστες μπροστά στους συναδέλφους και τους πελάτες μας, και ειδικά μπροστά στο αφεντικό μας. Κανείς μας όμως δεν είναι ειδικός σε όλα. Μερικοί ερωτηθέντες μοιράστηκαν τα μαθήματα που πήραν από καταστάσεις όπου ο εγωισμός τους συνθλίβονταν: Η αναγνώριση του λάθους ή της έλλειψης γνώσης ήταν μια ευκαιρία για μάθηση. Τελικά έμαθαν ότι είναι ΟΚ να κάνουν λάθος. Όταν παραδέχτηκαν το λάθος, οδηγήθηκαν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ισχυρότερες σχέσεις με τα άλλα άτομα που εμπλέκονται.