αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψεύτες για να σε πείσουν… ότι λένε αλήθεια

Τέσσερις «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψεύτες για να σε πείσουν… ότι λένε αλήθεια

Οι χρόνιοι ψεύτες, γνωστοί και ως παθολογικοί, ψυχολογικοί ή ψυχαναγκαστικοί ψεύτες, είναι τα άτομα που λένε επανειλημμένα ψέματα. Και συνήθως παραθέτουν… μια ποικιλία ψεμάτων χωρίς σχεδόν κανένα λόγο. Μπορεί να είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις, δύσκολο να συνεργαστείς μαζί τους, και ακόμα πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις.

Αυτή είναι σίγουρα μια τρομακτική σκέψη, καθώς δεν έχετε τρόπο να ξέρετε αν το άτομο με το οποίο μιλάτε είναι ένας από αυτούς τους ψεύτες, ειδικά αν είναι καλός σε αυτό. Πολλοί χρόνιοι ψεύτες γίνονται εξαιρετικά καλοί στο να λένε ψέματα, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσετε την αλήθεια από το ψέμα.

Το να καταλάβετε τα κοινά κόλπα που χρησιμοποιεί ένας παθολογικός ψεύτης μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις προβληματικές του συμπεριφορές και να ξέρετε ποιους να μην εμπιστεύεστε.

Εδώ είναι 4 «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι ψεύτες για να σε πείσουν… ότι λένε αλήθεια.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου…» ή «Ειλικρινά…»

Κάποιος που πρέπει να σας πείσει για κάτι, θα επιμείνει επανειλημμένα σε αυτό, σαν να θέλει να βάλει ένα ψέμα στο κεφάλι σας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι χρόνιοι ψεύτες χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Ειλικρινά…» και «Για να σου πω την αλήθεια…».

Ένας χρόνιος ψεύτης χρησιμοποιεί φράσεις όπως αυτές όταν γνωρίζει ότι η πιστότητά του ισορροπεί… σε λεπτό πάγο. Ελπίζουν ότι με το να τονίσουν την υποτιθέμενη αλήθεια της δήλωσής τους θα σας πείσουν για την ειλικρίνειά τους. Μερικές φορές λειτουργεί, ειδικά αν δεν δίνετε προσοχή στα σημάδια αυτά – και έτσι μπορείτε να πέσετε σε μια παγίδα.

«Εγώ πάντα…» ή «Εγώ ποτέ…»

Δεν υπάρχει τέλειο άτομο. Ως εκ τούτου, είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι κάποιος «πάντα» θα κάνει κάτι ή «ποτέ» δεν θα κάνει κάτι. Σίγουρα, κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, αλλά συμβαίνουν ατυχήματα, ατυχίες και λάθη που μπορούν να εκτροχιάσουν ακόμη και το πιο αξιόπιστο άτομο.

Αλλά ένας χρόνιος ψεύτης δεν θέλει να ξέρετε για τα λάθη του. Θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψουν αυτά τα λάθη. Για να μην υποψιάζεστε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, θα σας διαβεβαιώσουν με εντυπωσιακές δηλώσεις ότι δεν θα το έκαναν ποτέ, ότι δεν κάνουν ποτέ τέτοια λάθη ή ότι το κάνουν πάντα το σωστό.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε είδους γενικευμένη δήλωση είναι εγγενώς εσφαλμένη. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα. Σίγουρα, αυτές οι εξαιρέσεις μπορεί να είναι πολύ σπάνιες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά ένας ψεύτης εργάζεται πολύ σκληρά για να σας πείσει για το δίκιο του, γι’ αυτό χρησιμοποιεί αυτές τις δηλώσεις για να σας ξεγελάσει.

«Δεν έφταιγα εγώ!» ή «Συνέβη λόγω…»

Οι χρόνιοι ψεύτες θέλουν να εκτρέψουν πάντα την ευθύνη. Όταν πιάνονται στα πράσα να κάνουν οποιοδήποτε λάθος, νιώθουν την ανάγκη να σας πουν πώς δεν πρέπει να λογοδοτήσουν. Δυσκολεύονται να οικειοποιηθούν τα λάθη τους, και θα παραθέσουν δικαιολογίες και κάθε είδους λόγους για τους οποίους δεν φταίνε στην πραγματικότητα.

Μερικές φορές, ένας χρόνιος ψεύτης θα αρχίσει ήδη να δικαιολογεί τον εαυτό του προτού καν τον ρωτήσετε ή τον κατηγορήσετε για ένα λάθος. Εάν πιστεύουν ότι μπορεί να τους θεωρήσετε υπαίτιους, θα ξεκινήσουν αμέσως τις δικαιολογίες, κάτι που συχνά τους κάνει να φαίνονται πιο ένοχοι. Ό,τι κι αν γίνει, από την αρχή, ο στόχος τους είναι να φαίνονται αθώοι.

Πάρα πολλές ή πολύ λίγες λεπτομέρειες

Όταν αφηγείστε μια ιστορία, το κάνετε χρησιμοποιώντας τη μνήμη σας. Οι αναμνήσεις μετατοπίζονται, ξεθωριάζουν ή ακόμη και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, έτσι μπορεί να παραθέσετε κάποια πράγματα λάθος καθώς προσπαθείτε να πείτε αυτά που θυμάστε. Γι’ αυτό οι ιστορίες τείνουν να φουσκώνουν ή να ξεφουσκώνουν σε ένταση ανάλογα με το ποιος τις λέει ή πόσο συχνά έχουν μεταδοθεί.

Αλλά οι ψεύτες δεν κάνουν τέτοιου είδους λάθη, κυρίως επειδή ξέρουν ότι πρέπει να είναι πειστικοί. Εργάζονται σκληρά για να απομνημονεύσουν υπερβολικά συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ιστοριών τους, ώστε να μπορούν να τις λένε ξανά και ξανά.

Μπορούν να πουν την ακριβή ώρα που συνέβη κάτι ή να περιγράψουν χρώματα και παρατηρήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν προσέξει μέσα στη μέρα τους. Οι χρόνιοι ψεύτες φημίζονται για το ότι ”στολίζουν” φανταστικές ιστορίες για να φαίνονται πιο πειστικοί.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά σε αυτό. Μερικοί χρόνιοι ψεύτες θα παραλείψουν όλες τις λεπτομέρειες και θα απαντήσουν πολύ σύντομα ή κοφτά όταν τους κάνουν μια ερώτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να αποφύγουν να αποκαλύψουν επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να χαλάσουν το σχέδιο τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 5 =