αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία 3D Digital Artist ξεκίνησε από ένα δωμάτιο στην Αθήνα και κλείνει συμφωνίες μέχρι την Κίνα

Μία 3D Digital Artist ξεκίνησε από ένα δωμάτιο στην Αθήνα και κλείνει συμφωνίες μέχρι την Κίνα

«Ξεκίνα όπου είσαι, χρησιμοποίησε ο,τι έχεις, κάνε ο,τι μπορείς», λέει μία σοφή φράση. Η Μάρθα Πολάνσκα είναι αυτοδίδακτη 3D Digital Artist, ξεκίνησε από το σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας, και σήμερα έχει μπει σε ένα νέο επαγγελματικό μονοπάτι. Κλείνοντας συμφωνίες με πελάτες ακόμα και από χώρες του εξωτερικού. «Συνήθως, διαβάζουμε την ατάκα “κάνε την δουλεία σου χόμπι και δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στην ζωή σου”. Πιστεύω ότι σε εμένα έγινε το ακριβώς ανάποδο, δηλαδή έκανα το χόμπι μου επάγγελμα», λέει η ίδια.

Αλλά πως μπορεί κάποιος να καταφέρει κάτι αντίστοιχο; Το It’s Possible την συνάντησε και εκείνη παρέθεσε όλη την ιστορία της μέχρι σήμερα.

Πως ξεκινήσατε αυτή τη δουλειά και ποια είναι η διαδρομή σας μέχρι σήμερα;

Εμένα πάντα μου άρεσε πολύ το σχέδιο. Αρχικά δεν είχα προσδιορίσει τι ακριβώς. Μου άρεσαν τα καλλιτεχνικά γενικότερα. Δούλευα λοιπόν σε ένα café για 12 χρόνια, και παράλληλα μάθαινα μόνη μου σχέδιο. Σε τελείως ερασιτεχνικό επίπεδο τότε. Δεν φανταζόμουν δηλαδή ότι κάποτε αυτό θα γίνει το επάγγελμα μου.

Πριν από περίπου 2 χρόνια που σταμάτησα να δουλεύω στο café, αποφάσισα να ασχοληθώ με το σχέδιο. Το αγόρι μου, μου είπε: «Δεν μου σχεδιάζεις ένα μοντέλο;». Και εκεί ξεκίνησαν όλα. Τον πρώτο χρόνο δεν έβγαζα καν χρήματα από αυτό. Ξεκίνησα να δημοσιεύω την δουλειά μου στα social media και κάπως έτσι θυμάμαι μία ημέρα μου έστειλε μήνυμα ένας άνθρωπος από την Γαλλία και με ρώτησε αν κάνω commission. Και λέω φυσικά. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους. Μόλις του έβγαλα το αποτέλεσμα που ήθελε και του το παρέδωσα, μετά αυτός το δημοσίευσε και στα δικά του social media. Και άρχισε σιγά-σιγά όλο αυτό να μεγαλώνει.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια, εσείς από που δουλεύατε; Γιατί κάποιος ίσως θα σκεφτεί: Για να το κάνω αυτό πρέπει να έχω γραφείο ή… εργοστάσιο ή κάποιον άλλο χώρο εργασίας;

Όλα ξεκίνησαν από το σπίτι μου στο κέντρο της Αθήνας και ένα laptop. Με πολλά tutorials και προσωπική ενασχόληση. Είμαι αυτοδίδακτη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Έχω σπουδάσει Τοπογράφος, αλλά αυτό δεν συνδέεται με τη δουλειά που κάνω τώρα.

Σήμερα έχω κάνει μία αναβάθμιση στον εξοπλισμό μου και έχω έναν καλύτερο desktop υπολογιστή, ο οποίος είναι πάλι στο σπίτι μου.

Με απλά λόγια, τι κάνει ένας 3D Digital Artist;

Εγώ ουσιαστικά σχεδιάζω ψηφιακά αρχεία. Σχεδιάζω μοντέλα τα οποία δεν είναι μόνο ενιαία όπως φαίνονται με το μάτι, αλλά σου σχεδιάζω και κομματάκια. Σχεδιάζω, για παράδειγμα, τα πόδια του χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα αρχείο. Σχεδιάζω τα χέρια, αυτό είναι ένα άλλο αρχείο. Σχεδιάζω το κεφάλι κοκ. Έτσι κάποιος μπορεί να κάνει ακόμα και μία μίξη σε μία μινιατούρα. Να χρησιμοποιήσει διάφορα κομμάτια για να φτιάξει έναν χαρακτήρα. Οπότε λέω στον ενδιαφερόμενο: Αυτό που σου έφτιαξα είναι 8 κομμάτια. Φτιάχνω λοιπόν φιγούρες «κομματιασμένες», αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

Όταν σας ρωτάνε άνθρωποι εκτός χώρου τι δουλειά κάνετε, πως ακριβώς το περιγράφετε; Και ιδιαίτερα όταν πρέπει να το περιγράψετε σε ανθρώπους πιο μεγάλης ηλικίας που ίσως δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες

Τους λέω ότι σχεδιάζω φιγούρες. Τους λέω για παράδειγμα ότι μπορώ να σχεδιάσω μία Καρυάτιδα σε ψηφιακό αρχείο, και μετά αυτό να το εκτυπώσεις. Κάπως έτσι τους το εξηγώ.  Τους δείχνω φυσικά και εικόνες από την δουλειά μου, οπότε είναι πιο κατανοητό όλο αυτό, αφού το βλέπουν μπροστά στα μάτια τους.

Πόσες ώρες ή ημέρες χρειάζεται για να φτιαχτεί, για παράδειγμα, ένας 3D χαρακτήρας;

Για να φτιάξω μία φιγούρα θέλω κατά μέσο όρο 20 ημέρες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και στον 1 μήνα. Για να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να φτάσουμε στο τελικό προϊόν. Αν κάτι απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.

Και πως είναι αυτή η διαδικασία; Δηλαδή ξεκινάτε και φτιάχνετε με την φαντασία σας κάτι ή μπορεί να έρθει ένας πελάτης και να πει π.χ. ότι θέλει ένα ξωτικό;

Πρακτικά μπορούν να γίνουν και τα δύο. Μπορεί να σου πει τι θέλει προφορικά, χωρίς κάποια φωτογραφία ή κάποιο άλλο χειροπιαστό στοιχείο. Και εγώ να φτιάξω ένα πρόχειρο prototype σε 3D μορφή. Στην συνέχεια στέλνω αυτό το δείγμα, και η άλλη πλευρά μου λέει αν θέλει να κινηθούμε σε αυτό το δρόμο ή να κάνουμε αλλαγές. Υπάρχει και η δεύτερη επιλογή: Δηλαδή ο άλλος να μου στείλει πολλές φωτογραφίες ή σκηνές από ταινίες, και να μου ζητήσει να φτιάξω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχει τύχει, για παράδειγμα, να μου ζητήσουν να φτιάξω κάτι από ταινία του ’70.

Αν κάποιος ξεκινήσει στην Ελλάδα ως 3D Digital Artist, τι επαγγελματικές επιλογές έχει;

Έχει πολλές επιλογές. Μπορείς να σχεδιάσεις έναν 3D χαρακτήρα για εκτύπωση. Μπορείς να σχεδιάσεις χαρακτήρα για video game. Μπορείς να σχεδιάσεις ένα μοντέλο για καλούπι.

Και επιλέγεις πως θες να δουλέψεις: Είτε ως freelancer άρα να κλείνεις συνεργασίες μόνος σου, είτε να δουλεύεις σε μία εταιρία και να συμμετέχεις στα projects που αναλαμβάνει αυτή η εταιρία. Κάθε επιλογή έχει θετικά και αρνητικά. Για παράδειγμα, αν δουλέψεις ως υπάλληλος σε μία εταιρία, θα έχεις ένα σταθερό μισθό. Αλλά μία τέτοια θέση σε περιορίζει σίγουρα στο κομμάτι της δημιουργίας. Εκεί θα σου πει η εταιρία ‘’θέλω κάτι συγκεκριμένο’’.

Εσείς έχετε επιλέξει να δουλέψετε ως freelancer και μάλιστα έχετε κλείσει και συνεργασίες στο εξωτερικό. Αλλά πως μπορεί να σας εντοπίσει κάποιος από την Γαλλία ή την Κίνα, όπως έχει γίνει στην περίπτωση σας;

Βοηθούν πολύ τα social media. Και δεν εννοώ μόνο τα προφίλ που μπορεί να έχεις. Εγώ είμαι μέλος και σε διάφορα Groups στο Facebook και κάπως έτσι υπάρχει μία δικτύωση. Βοηθάει επίσης η υποστήριξη από άλλους καλλιτέχνες. Όταν κάποιος -ακόμα και ένας άγνωστος- δημοσιοποιεί το έργο σου, αυτό αρχίζει και μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο γνωστό εκεί έξω.

Εμένα όπως είπα και πριν ξεκίνησε με μία συνεργασία από την Γαλλία. Στην συνέχεια ο συγκεκριμένος πελάτης ανέβασε το υλικό στα social media του και κάπως έτσι ήρθαν και άλλες προτάσεις από Αμερική και Κίνα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία ιδιαίτερη «αλυσίδα». Φυσικά υπάρχουν και οι εξειδικευμένες πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να «ανεβάσεις» τα σχέδια σου και να κάνεις πωλήσεις.

Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα σας και ποια είναι η ιδανική θέση στην οποία θα θέλατε να φτάσετε;

Εγώ θέλω κάθε ημέρα να γίνομαι καλύτερη. Κάθε ημέρα να μαθαίνω και κάτι ακόμα πάνω στη δουλειά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν σκέφτομαι δηλαδή να πάω κα να γίνω υπάλληλος σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία. Ο στόχος μου είναι να μάθω ακόμα περισσότερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 5 =