αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάτι δεν δουλεύει σωστά: Χάνονται 5,4 δισ. ευρώ το χρόνο από ΦΠΑ στην Ελλάδα

Κάτι δεν δουλεύει σωστά: Χάνονται 5,4 δισ. ευρώ το χρόνο από ΦΠΑ στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει 5,4 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, ο οποίος… δεν φτάνει ποτέ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν για το «έλλειμμα ΦΠΑ», η οποία υπολογίζει ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάνονται ετησίως 159 δισεκατομμύρια ευρώ από την ανωτέρω πηγή.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τα τελευταία χρόνια), η Ελλάδα έχει χάσει από τον ΦΠΑ το διάστημα 2000-2014 περίπου 90 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του χρέους της χώρας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ε.Ε., η χώρα έχασε το 2014 από τον φόρο προστιθέμενης αξίας 4,926 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να εισπραχθούν 17,6 δισ. ευρώ, όμως στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 12,67 δισ. Ωστόσο, το 2014 η χώρα κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% στα 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Τα παραπάνω ποσοστά που αντιπροσωπεύουν τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα κατατάσσουν τη χώρα στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ και σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου. Σε ακόμα χειρότερη θέση βρίσκονται χώρες όπως η Λιθουανία και η Μάλτα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τους λόγους που συρρικνώθηκαν οι απώλειες έγκειται σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στη μείωση από την 1η Αυγούστου του 2013 του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%. Η μείωση του συντελεστή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες πληγές για τα δημόσια έσοδα. Είναι πλέον πασιφανές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ όχι μόνο δεν φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά διογκώνει και τη φοροδιαφυγή, με πολλές επιχειρήσεις να σταματούν να εκδίδουν αποδείξεις προκειμένου να μπορέσουν να κατεβάσουν τις τιμές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =