αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοια είναι τα σχέδια της Νίκας για να κάνει δυναμικό come back στην αγορά

Ποια είναι τα σχέδια της Νίκας για να κάνει δυναμικό come back στην αγορά

Πρόκειται από τις, λιγοστές συνολικά, περιπτώσεις που μια επενδυτική κίνηση της Global Finance απεδείχθη ανεπιτυχής: η εξαγορά της βιομηχανίας αλλαντικών Π.Γ. Νίκας το 2003 από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών η οποία έβαλε στη βιομηχανία περί τα 100 εκατ.ευρώ, εάν συνυπολογιστούν το κόστος της δημόσιας πρότασης μετά την εξαγορά και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να καταλήγει στα χέρια της Chipita με τις “ευλογίες” των πιστωτριών τραπεζών, στις οποίες πρακτικά είχε περάσει ο έλεγχος της εταιρείας.

Παρότι από το τιμόνι της Νίκας πέρασαν γνωστοί μάνατζερ και εμπορικά στελέχη με πείρα, επιχειρήθηκαν επανειλημμένα restart της εταιρείας και δόθηκε μάχη να διατηρηθούν τα μερίδια της με νέα προϊόντα, η συνταγή κάπου δεν μπορούσε να “δέσει”. Από το 2006 τα μεγέθη της εταιρείας βρισκόταν υπό πίεση, ενώ είχε προηγηθεί η υπόθεση με τους 8,5 τόνους ακατάλληλων προϊόντων που έπληξε την εικόνα της. Η εταιρεία ζητούσε νέα κεφάλαια, ο δανεισμός διευρύνονταν και από ένα σημείο και μετά το αδιέξοδο ήταν εμφανές.

Η συμφωνία με τη Chipita είναι αποτέλεσμα προσπαθειών δύο και πλέον ετών, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος επενδυτής όμως είναι μεγάλες, όπως σημειώνει το Capital.gr. Η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει τη διαρκή μείωση του τζίρου της, η οποία οφείλεται τόσο στη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς και της ζήτησης όσο και στην απώλεια μεριδίων από τους ανταγωνιστές της. Στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποίησε τζίρο 20,8 εκατ.ευρώ, από 23,4 εκατ.ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε ετήσιο επίπεδο, το 2015 έκλεισε με τζίρο 49 εκατ.ευρώ, έναντι 55,1 εκατ.ευρώ το 2014.

Η ανάκτηση του χαμένου μεριδίου αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο στοίχημα για τον νέο επενδυτή, καθώς η εταιρεία επέδειξε αδυναμία να διατηρήσει τα μερίδια της και να βγει στην αγορά με νέα και καινοτόμα προϊόντα. Με βάση στοιχεία εξαμήνου 2016, το μερίδιο της Νίκας ανέρχεται σε 11,2% σε όγκους και 13,4% σε αξία, όταν το μερίδιο του leader του κλάδου αγγίζει το 30%. Ήδη ο νέος επενδυτής έχει κάνει λόγο για ολικό restructuring της Νίκας με στόχο κερδοφορία το 2018.

Αν και στο εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε οριακή λειτουργική κερδοφορία (με την προϋπόθεση εξαίρεσης της πρόβλεψης για αποµειώση απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος αξίας ευρώ 1,83 εκατ.), το μεγάλο πρόβλημα αφορά στο ότι χρειάζεται επειγόντως νέα κεφάλαια. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 57 εκατ.ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ενώ ο καθαρός δανεισμός της ανέρχεται σε 80 εκατ.ευρώ.

Η Νίκας δεν εξυπηρετεί το δανεισμό της και στο τέλος του περασμένου Ιουνίου δεν κατέβαλε τους δεδουλευµένους τόκους ύψους ευρώ 5,1 εκατ.ευρώ καθώς και κεφάλαιο ευρώ 35,85 εκατ., όπως όφειλε.

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν ανάσα στην Νίκας, αποδεχόμενες και αυτές να επωμιστούν το βάρος της λύσης. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρίας, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε απομείωση του δανεισμού της Νίκας και θυγατρικών της κατά περίπου 68%, ενώ η εταιρεία θα προχωρήσει σε reverse split και σε αύξηση κεφαλαίου περίπου 23,3 εκατ. υπέρ των παλαιών μετόχων.

Στόχος είναι ο δανεισμός μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 26,4 εκατ. ευρώ. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του (ενυπόθηκου ήδη) ακινήτου της Νίκας στον Άγιο Στέφανο, όπου βρίσκονται οι γραμμές παραγωγής, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 4 =