αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌταν φεύγεις από μια εταιρία, πρέπει να πεις που πας; Εξαρτάται…

Όταν φεύγεις από μια εταιρία, πρέπει να πεις που πας; Εξαρτάται…

Σε όλους μας έχει τύχει να αποχωρήσουμε από μία δουλειά. Το αμερικανικό The Muse εστιάζει σε ένα ερώτημα που προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις: Πρέπει να πεις που πας; Ποιος θα είναι, δηλαδή, ο επόμενος σταθμός της καριέρας σου. Είναι φυσιολογικό να ρωτούν οι συνάδελφοι ή το αφεντικό σου, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερο… να μην αποκαλύψεις τα πλάνα σου.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είναι ΟΚ να μην λέτε στους ανθρώπους πού θα πάτε. Είναι δική σας δουλειά και μπορείτε να το κρατήσετε μυστικό για οποιονδήποτε λόγο θέλετε. Ακόμα κι αν φανεί κάπως μυστικοπαθές.

Όπως πολλά πράγματα στη δουλειά, το αν θα το πείτε ή όχι εξαρτάται βέβαια και από τις σχέσεις σας με το αφεντικό σας ή με τους συναδέλφους σας. Αλλά και η πιθανή χρησιμότητα στο μέλλον, παίζει τον ρόλο της.

Ακολουθεί ένας οδηγός που δημοσιεύει το The Muse. Και παραθέτει μερικές περιπτώσεις στις οποίες είναι προτιμότερο να αποκαλύψεις τα πλάνα σου, αλλά και κάποιες άλλες στις οποίες ίσως πρέπει να κρατήσεις κλειστά τα χαρτιά σου.

Ναι εάν: Το αφεντικό σας είναι αξιόπιστο

Είναι ένα αφεντικό που έχει αποδείξει ότι χαίρεται που σε βλέπει να πετυχαίνεις και θέλει να προχωρήσεις την καριέρα σου; Εάν ναι, μη διστάσετε να του πείτε πού πηγαίνετε (και φροντίστε να μείνετε σε επαφή για μελλοντική δικτύωση, συμβουλές ή επαγγελματικές προτάσεις).

Όχι εάν: Το αφεντικό σας είναι εκδικητικό

Ένα εκδικητικό αφεντικό μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να σας σαμποτάρει στη νέα δουλειά σας, είτε διαδίδοντας φήμες στον κλάδο είτε πηγαίνοντας στον νέο σας εργοδότη και λέγοντάς του να μην σας προσλάβει (τρομερό, αλλά συμβαίνει). Εάν το αφεντικό σας είναι έτσι, καλύτερα να είστε ασαφής: «Σκέφτομαι μερικές διαφορετικές επιλογές» μπορείτε να πείτε.

Ναι εάν: Έχετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας

Εάν δεν είναι τύποι που κουτσομπολεύουν και ξέρετε ότι δεν θα διαδώσουν προσωπικές πληροφορίες σε όλη την εταιρεία, προχωρήστε. Πείτε το Και απολαύστε τα συγχαρητήριά τους!

Όχι εάν: Πηγαίνετε σε άμεσο ανταγωνιστή

Δυστυχώς, ορισμένες εταιρείες θα σας ζητήσουν να φύγετε αμέσως εάν πρόκειται να εργαστείτε σε μια ανταγωνιστική επιχείρηση. Και ίσως να μην είσαι έτοιμος για μια τόσο άμεση μετάβαση. Αν έχετε δει τα πράγματα να γίνονται με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν, κρατήστε το για το για τον εαυτό σας.

Ναι εάν: Γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας

Παραμένετε στον κλάδο αλλά σχεδιάζετε να εργαστείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σύμβουλος; Τότε μπορείς να το πεις και -που ξερεις- ίσως η εταιρία σου ζητήσει στο μέλλον κάποια συνεργασία για μεμονωμένα projects. Αφού αυτή σου η επιλογή σηματοδοτεί ότι είσαι ακόμα ενεργός παίκτης  στον κλάδο και δεν θα πρέπει να σε ξεχάσουν όταν και αν εμφανιστούν νέες ευκαιρίες.

Όχι εάν: Αποχωρείτε χωρίς εφεδρικό σχέδιο

Ακόμα κι αν το σχέδιό σας είναι να… κάνετε διακοπές για λίγο διάστημα, δεν είναι καλή ιδέα να το διαδώσετε. Εάν σκοπεύετε να εισέλθετε ξανά στη βιομηχανία κάποια στιγμή, είναι καλύτερο να αφήσετε την εντύπωση ότι βελτιώνετε συνεχώς τις δεξιότητές σας και παραμένετε πολύτιμοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − twelve =