αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌταν κάποιος σου κάνει κριτική, εδώ είναι 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Όταν κάποιος σου κάνει κριτική, εδώ είναι 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Η κριτική είναι σπάνια μια ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους αντιδράσεις ανάλογα με το άτομο που έχεις μπροστά σου και τις περιστάσεις. Αλλά πρέπει να κινηθείς όσο πιο σωστά γίνεται.

Αυτό που μπορούμε να πούμε, με κάποια σιγουριά, είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι απάντησης που πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία. Αφού μπορούν να κάνουν το σκηνικό ακόμα χειρότερο. Αν λοιπόν κάποιος σου κάνει κριτική, εδώ είναι 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.

1# Απάντηση με θυμό. Η έκρηξη θυμού μπορεί να απευθύνεται ή όχι στον επικριτή σου, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι επιζήμιο για εσένα. Εάν δείξετε θυμό πίσω προς τον επικριτή σας, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε περαιτέρω κλιμάκωση. Θα βλάψει τη σχέση σας και θα δυσκολέψει την όποια συζήτηση. Μπορεί να πάρετε βιαστικές αποφάσεις για τις οποίες αργότερα μετανιώνετε, να πληγώσετε τους άλλους και να ενεργήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να βάλετε τον εαυτό σας σε μπελάδες. Όχι, ο θυμός δεν είναι ο τρόπος απάντησης στην κριτική. Προσπάθησε να κάνεις μία «παύση» και να δεις τα δεδομένα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

2# Σχεδιάζεις να ανταποδώσεις… το πλήγμα. Τι επιτυγχάνει όμως αυτό πραγματικά; Ίσως να προκαλέσεις πόνο στον άλλο, αλλά αυτό θα αλλάξει κάτι; Θα νιώσεις καλύτερα εξαιτίας αυτού; Η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα όχι. Η ανταπόδοση είναι μια αμυντική αντίδραση που σπάνια έχει μεγάλη αξία ως απάντηση. Αντίθετα, θα είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω συναισθηματικό τραύμα για εσάς ή τον άλλο στο μέλλον.

3# Κατηγορείς τους άλλους. Κάποιος σου κάνει κριτική αλλά εσύρίχνεις την ευθύνη σε κάποιον άλλο – σε οποιονδήποτε άλλον. Δικαιολογείτε τον εαυτό σας, λέγοντας ότι δεν σας αξίζει να σας επικρίνουν και απομακρύνετε κάθε ευθύνη από τον εαυτό σας. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν μπορεί να σας επικρίνει δικαίως όταν το φταίξιμο βρίσκεται αλλού, σωστά; Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν έχετε κατηγορηθεί λανθασμένα. Και ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, το να κατηγορείς άλλους δεν είναι η σωστή απάντηση. Αντίθετα, πρέπει απλώς να εξηγήσετε γιατί το λάθος δεν είναι δικό σας, χωρίς να δείξετε με το δάχτυλο κάποιον άλλο.

4# Άρνηση. Έχουν ειπωθεί κάποιες λέξεις και σου φάνηκαν υπερβολικά σκληρές. Δεν σου άξιζε να σε επικρίνουν έτσι γιατί δεν έχεις κάνει τίποτα κακό. Ή τουλάχιστον, αυτό σας λέει το μυαλό σας. Η άρνηση ότι μπορεί να κάνατε λάθος είναι σίγουρα ένας τρόπος για να αποφύγετε κάθε μεγάλο πόνο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια χαμένη ευκαιρία. Κάποιες φορές, η κριτική δεν έχει βάση στην πραγματικότητα, αλλά αυτές οι στιγμές είναι πράγματι σπάνιες. Αντίθετα, υπάρχει συνήθως κάποιο στοιχείο αλήθειας σε αυτά που λέγονται, ακόμα κι αν μεγενθύνεται. Αν αρνηθείς αυτή την αλήθεια, τότε αποτρέπεις κάθε ευκαιρία να μάθεις από αυτό που έχει συμβεί. Δεν θα πάρεις κανέναν χρήσιμο μάθημα μέσα από όλη αυτή την κατάσταση.

5# Βάζεις το κεφάλι στην άμμο. Μπορεί να αποδεχτείτε πλήρως τα σημεία που έχουν τεθεί εναντίον σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αντιμετωπίζετε. Αντίθετα, μπορείτε απλώς να επιλέξετε να θάψετε το κεφάλι σας στην άμμο και να κρυφθείτε από τις συνέπειες. Με το να παραμελείτε να επιλύσετε το ζήτημα που αντιμετωπίζετε, καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και απομακρύνεστε από τις ευθύνες σας. Μπορείτε να αγνοήσετε την κριτική που έχει εκτεθεί ενώπιόν σας, αλλά κάνοντάς το αυτό είναι πιθανό να χάσετε μια ευκαιρία να αναπτυχθείτε και να αλλάξετε. Μπορεί να φοβάστε την αλλαγή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγετε από μια… επαναλαμβανόμενη παράσταση που θα συμβεί ξανά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =