αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΌταν η απήχηση… δεν είναι αληθινή: Πόσο κοστίζουν 1 εκατ. ψεύτικα views στο YouTube

Όταν η απήχηση… δεν είναι αληθινή: Πόσο κοστίζουν 1 εκατ. ψεύτικα views στο YouTube

Πολλές φορές βλέπουμε βίντεο να σαρώνουν στο YouTube. Συγκεντρώνοντας πολλά views. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά τι γίνεται όταν τα views… είναι αγορασμένα; Η LIFO παραθέτει σε σε άρθρο της τους δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να προσελκύσεις περισσότερα views, επί πληρωμή, σε ένα βίντεο σου.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αγοράσεις views στο YouTube. Ο ένας, που είναι και ακριβός, είναι να απευθυνθείς σε μια εταιρεία προώθησης η οποία πληρώνεται με τον μήνα για να προωθήσει το υλικό σου, είτε αυτό είναι τραγούδι είτε κάποιο άλλο βίντεο (βλέπε influencers κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση πληρώνεις για να βγαίνει το δικό σου βίντεο πιο ψηλά στη λίστα αναζήτησης στα relates του Google, είτε για να πετάγεται ως διαφήμιση πριν από κάποιο άλλο που επιλέγεις να δεις (θα πρέπει να το δεις αναγκαστικά για λίγα δευτερόλεπτα, πριν πατήσεις το “skip ad”). Αυτός είναι ο ακριβός τρόπος, κι αυτόν ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες, ειδικά στη ραπ μουσική.

Είναι πολύ συνηθισμένο μια εταιρεία να διαθέτει –ή ακόμα και μόνος του ο καλλιτέχνης‒ πολλά λεφτά για χορηγούμενη διαφήμιση στα social media (Instagram, Facebook κ.λπ.). Έχει περάσει η εποχή της αθωότητας.

Ο άλλος τρόπος να αγοράσεις views, ο φθηνός, είναι να απευθυνθείς σε κάποια sites (όχι και τόσο αξιόπιστα), τα οποία υπόσχονται views με πολύ λίγα λεφτά, και υπάρχουν πακέτα για όλα τα γούστα (και τις τσέπες). Μπορείς να αγοράσεις από 1.000 μέχρι 1 εκατομμύριο views, όσες φορές θέλεις, σε τιμές όχι ιδιαίτερα ακριβές ‒ αρκεί να το αντέχει η τσέπη σου. Τα 5.000 views κοστίζουν γύρω στα 30 δολάρια, τα 10.000, 50, τα 20.000, 100, τα 500.000, 1.399 και το 1 εκατομμύριο, 2.599. Για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε μια καριέρα στο YouTube, τα ποσά δεν είναι μεγάλα.

Αν καταφέρεις να κοροϊδέψεις τον αλγόριθμο του YouTube, κάποια από αυτά τα παίρνεις πίσω από τα views (για 1 εκατομμύριο views μπορείς να πάρεις 600 ευρώ!).

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιο βίντεο έχει αγορασμένα views και αυτό προκύπτει από την αναλογία views, likes, comments και dislikes. Ένα βίντεο είναι “ζωντανό” και ο τρόπος που προχωράει σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Π.χ. αν έχει 1 εκατομμύριο views και 1.000 σχόλια, κάτι βρομάει. Αντίστοιχα, αν έχει 1 εκατομμύριο views και 1.000 likes, πάλι κάτι είναι ύποπτο. Όμως, όταν κάποιος έχει αγοράσει τα πάντα, είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις. Οι πιο πολλοί το γνωρίζουν πια και αγοράζουν likes και τα ανάλογα dislikes, για να φαίνεται ότι το βίντεό τους έχει πραγματική απήχηση. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας, βάσει του οποίου δύσκολα μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον που ξέρει: τα σχόλια. Παρ’ ότι μπορείς να αγοράσεις σχόλια στα αγγλικά και σε πολλές άλλες γλώσσες, ευτυχώς (ή δυστυχώς) δεν μπορείς να αγοράσεις σχόλια στην ελληνική γλώσσα, οπότε από κει μπορείς να καταλάβεις πόσα και ποια είναι αληθινά. Αν παρατηρήσεις, τα περισσότερα ελληνικά βίντεο στο YouTube έχουν σχόλια από τη Ρωσία, κι αυτό φυσικά κάτι δείχνει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 3 =