αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Όταν δίνεις το email σου, είναι σαν να δίνεις το κλειδί του σπιτιού σου»: Τι είπε ο Μ. Σφακιανάκης για το χακάρισμα στην Vivartia

«Όταν δίνεις το email σου, είναι σαν να δίνεις το κλειδί του σπιτιού σου»: Τι είπε ο Μ. Σφακιανάκης για το χακάρισμα στην Vivartia

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες ημέρες η υπόθεση «χακαρίσματος» που βγήκε στην δημοσιότητα, και αφορούσε την γνωστή εταιρία Vivartia. Τι συνέβη: Η εταιρία δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με συνέπεια να «χάσει» όλο το σύστημα πληροφορικής, να είναι αδύνατη ακόμα και η έκδοση τιμολογίων και ουσιαστικά να ανασταλεί η λειτουργία της.

Στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Vivartia στην Κάτω Κηφισιά, η απόγνωση των στελεχών μετατράπηκε σε πανικό όταν στις οθόνες των υπολογιστών εμφανίστηκε εκβιαστικό μήνυμα από τους θρασύτατους και αδίστακτους χάκερς που απαιτούσε την καταβολή 75.000 ευρώ σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας ενημερώθηκε η διοίκηση της MIG και απευθύνθηκαν στην εταιρεία πληροφορικής του Ομίλου, την SingularLogic.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αρχεία της εταιρείας είχαν κρυπτογραφηθεί από τους χάκερς με συνέπεια να μην είναι προσβάσιμα. Οι χάκερς δεν είχαν διαγράψει τα αρχεία αλλά τα είχαν κρυπτογραφήσει ώστε να μην μπορούν να τα «ανοίγουν» οι άνθρωποι της εταιρίας. Η αποκάλυψή τους ήταν εφικτή μόνον με το κατάλληλο σύνθημα, το οποίο όμως οι χάκερς θα αποκάλυπταν αφού πληρωθούν.

Η εταιρεία πληροφορικής απευθύνθηκε σε εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με κυβερνοασφάλεια και συστήματα προστασίας που ερεύνησαν τους υπολογιστές αλλά δήλωσαν αδυναμία να απελευθερώσουν τα αρχεία της εταιρείας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ελλείψεις προϊόντων ΔΕΛΤΑ στα σούπερ μάρκετ αλλά και να κλείσουν καταστήματα everest, flocafe, pasteria, ακόμα και ορισμένα Goody’s, ήταν πιθανό.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η εταιρεία αποφάσισε να… προσαρμοστεί, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των εκβιαστών. Πληρώθηκαν οι 75.000 ευρώ σε άγνωστο λογαριασμό bitcoin.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, ανέλυσε τα δεδομένα. «Το διαδίκτυο είναι πάρα πολύ ευάλωτο, δεν μπορεί κανείς να ασφαλιστεί, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είμαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια. Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει», τόνισε.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην περίπτωση της Vivartia: «είναι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί αυτό, πάρα πολύ απλό. Όταν δίνεις το e-mail σου, είναι σαν να δίνεις το κλειδί του σπιτιού σου».

Παράλληλα, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι «υπάρχει τρόπος, όταν στην εταιρεία, η οποία σέβεται τον εαυτό της, υπάρχει πολιτική ασφαλείας. Στη χώρα μας, δεν επενδύουμε σε πολιτικές ασφαλείας και σε cyber security. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα των εταιρειών. Μέσα από προγράμματα όπως το facebook, το twitter μπορεί ο καθένας να σου στείλει ό,τι θέλει και να κολλήσει η εταιρεία όλα τα κακόβουλα του κόσμου. Με πολιτικές ασφαλείας μπορούν να προστατευτούν οι εταιρείες. Πρέπει να μπούμε στη νέα κουλτούρα του cyber security».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + twelve =