αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌσοι δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, θα μπαίνουν σε κλήρωση με δώρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκούτερ

Όσοι δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, θα μπαίνουν σε κλήρωση με δώρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκούτερ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και πατίνια, περιβαλλοντικές δράσεις και επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα είναι μερικά από όσα θα «κερδίσουν» οι πολίτες από το περιβαλλοντικό τέλος που έχει θεσπιστεί από τις αρχές του 2018 στις πλαστικές σακούλες.

Αυτά τουλάχιστον αναμένεται να εισηγηθούν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σιδέρης στο επόμενο Δ.Σ. μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις μάρκες των οχημάτων που θα κληρωθούν.

Οπως έγινε γνωστό, τα περιβαλλοντικά τέλη για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δράσεις που θα προταθούν προς χρηματοδότηση είναι:

  1. Διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν:

– 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας.

– 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

  1. Σε πρώτη φάση θα κληρωθούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια για όσους πολίτες με τις αγορές τους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.
  2. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ανακύκλωση και περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Περίπου το 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία που θα έχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης: α) τη διαλογή αποβλήτων σε 4 ρεύματα, β) τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων, γ) τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας, δ) την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.
  3. Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περίπου το 10% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης.

Πηγή: Ελευθερος Τυπος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − sixteen =