αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΌσα είπε ο καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στη Στέγη

Όσα είπε ο καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στη Στέγη

«Καλησπέρα, χαίρομαι πολύ που είστε εδώ και συγνώμη σε αυτούς που δεν κατάφεραν να μπουν μέσα. Έχω ήδη υποσχεθεί στο Ίδρυμα ότι θα ξανά έρθω του χρόνου, και ελπίζω ότι όσοι δεν κατάφεραν να μπουν, να το κάνουν τότε». Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο βραβευμένος καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Στη συνέχεια έδειξε μια τυχαία φωτογραφία, και εξήγησε ότι ο υπολογιστής, οποιαδήποτε φωτογραφία κι αν σου δείχνει, δεν ξέρει τι περιέχει. Είναι απλά μια ακολουθία από pixels για αυτόν. «Ο σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης είναι να κάνει τον υπολογιστή να βλέπει σαν τον άνθρωπο» συνέχισε ο καθηγητής. Δηλαδή, να μπορεί να ξεχωρίζει πρόσωπα και ζώα. «Αν πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, να καταλαβαίνει την τεχνοτροπία του πίνακα» σημείωσε.

Χρειάζεται επίσης κατανόηση ήχου. Για τον υπολογιστή ο ήχος είναι μια κυμματοσειρά. Για τον άνθρωπο είναι πολύ περισσότερα πράγματα όπως η γλώσσα και η σύνταξη. Και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να κάνει τον υπολογιστή να καταλαβαίνει τον ήχο όπως ο άνθρωπος.

«Πως θα γίνει αυτό; Δεν έχουμε παρά να καταλάβουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να αντιγράψουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα εδώ είναι ότι η νευροεπιστήμη δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά και ίσως θα χρειαζόμασταν άλλα 100 χρόνια για να καταλάβουμε πως ο εγκέφαλος μας κάνει όλους τους συλλογισμούς.

Έχουμε όμως και μια δεύτερη λύση. Αφού έχουμε ένα «μηχάνημα» που δεν γνωρίζουμε πως κάνει τους συλλογισμούς, να φτιάξουμε ένα δικό μας μηχάνημα που κάνει τους ίδιους συλλογισμούς. «Μπορούμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε εναλλακτικές του ανθρώπινου εγκεφάλου» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια μίλησε για το πως λειτουργεί ένας υπολογιστής, επισημοποιώντας αυτό που λέμε ως αλγόριθμο. «Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε αλγορίθμους που κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα», είπε. Εξήγησε, ότι τα τελευταία 5-10 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Και έδωσε μάλιστα και έναν ορισμό της: Ορισμός πρώτος- Τεχνητή νοημοσύνη είναι το πως να κάνεις τις μηχανές, να κάνουν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες.

«Ένας κακεντρεχής φίλος μου που ρώτησα προχτές, μου έδωσε έναν άλλο ορισμό. Τεχνητή νοημοσύνη είναι, λέει, μια ξανθιά που βάφτηκε μελαχρινή» είπε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, προκαλώντας φυσικά γέλια στην αίθουσα. Και στη συνέχεια παρέθεσε έναν ακόμα (σοβαρό αυτή τη φορά) ορισμό: Μια έξυπνη μηχανή είναι μια ορθολογική οντότητα, που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον της, και παίρνει αποφάσεις που μεγιστοποιούν κάποιο σκοπό.

Στη συνέχεια μίλησε για το τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Μίλησε για την αναγνώριση φωνής ή φωνητική αναζήτηση. Αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση εικόνας, την οποία χαρακτήρισε πολύ σπουδαία. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους υπολογιστές που μπορούν να παίξουν παιχνίδια, όπως το σκάκι, και να κερδίζουν τους πρωταθλητές του κόσμου.

Φέρνοντας διάφορα παραδείγματα, εξήγησε ότι η τεχνίτη νοημοσύνη θα μπορεί αν αλληλεπιδρά και να μαθαίνει από εμάς. Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα: αυτό δεν σημαίνει ότι θα «μεγαλώσει» σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με αξίες και ιδέες. «Θα συναναστραφεί και με τύπους που μπορεί να κάνουν το δημιούργημα ρατσιστή ή συνομοσιολόγο» είπε ο καθηγητής.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας αντικατοπτρισμός της κοινωνίας, με έναν λιγότερο ελεγχόμενο τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλό ή κακό τρόπο. Αυτή απλά μαθαίνει» κατέληξε.

Και μίλησε για το μέλλον: Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα, σε βάθος δύο χρόνων ο καθένας θα έχει έναν προσωπικό digital γραμματέα (τύπου Amazon Alexa). Σε βάθος 5 χρόνων θα κυκλοφορούν στους δρόμους μας αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Σε 15 χρόνια θα μπορούμε να αναζητούμε κάτι, απλά σκεπτόμενοι κάτι- χωρίς να πληκτρολογούμε ή να μιλάμε.

Στάθηκε και στους κινδύνους, λέγοντας ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη πέσει σε κακά χέρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς. Πρέπει να σταματήσουμε την εξέλιξη της; «Όχι, γιατί το ποτάμι της τεχνολογίας, δεν γυρίζει πίσω» λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρούμε τις «δικλίδες» που θα μας κάνουν ασφαλείς.

Ήταν αναμφίβολα μια εξαιρετική ομιλία. Κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μίλησε με απλά λόγια για την τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας και το χιούμορ σε αρκετά σημεία. Δεν έλειψαν βέβαια και τα απρόοπτα, αφού όπως αποδείχτηκε η αίθουσα που έκλεισε η Στέγη ήταν μικρή για ένα τέτοιον καλεσμένο. Με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να περιμένουν στις ουρές από νωρίς το απόγευμα και τελικά δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία μαθήματα από την 12χρονη επιχειρηματία Mikaila Ulmer

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =