αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Όπου οι αισθήσεις μας αδυνατούν, η λογική πρέπει να παρεμβαίνει»: 9 σοφές φράσεις από τον Γαλιλαίο

«Όπου οι αισθήσεις μας αδυνατούν, η λογική πρέπει να παρεμβαίνει»: 9 σοφές φράσεις από τον Γαλιλαίο

Τον Γαλιλαίο μάλλον τον γνωρίζεις. Ηταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση. Ο Γαλιλαίος έμεινε γνωστός στην ιστορία για την τόλμη του να αντιπαραταχθεί σε διαδεδομένες και παραδεκτές διδασκαλίες της εποχής του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί από πολλούς αιρετικός. Συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αυτό προβάλλεται συχνά ως παράδειγμα εναντίωσης της ελευθερίας της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας με την εξουσία.

Ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριό της. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο του Κρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει ακριβώς την παρατήρησή του αυτή, αποκάλυψε την αστρική φύση του Γαλαξία μας και απέδειξε την ισχύ της ηλιοκεντρικής θεωρίας, παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης και ανακαλύπτοντας 4 από τους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ τους οποίους ονόμασε Άστρα των Μεδίκων, προς τιμή του προστάτη του, Κόσιμο Β’ των Μεδίκων.

Οι παρατηρήσεις του αυτές αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την πεποίθηση που υποστηριζόταν μέχρι τότε, πως το Σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο και πως η Γη είναι στο κέντρο του Σύμπαντος, είναι ακίνητη και ο Ήλιος γυρνά γύρω από αυτή.

Μέσα σε όλη την διαδρομή του, ο Γαλιλαίος είπε και αρκετές φράσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα μαθήματα για εμάς. Το It’s Possible συγκέντρωσε 9 σοφές φράσεις του.

1# Δεν μπορούμε να διδάξουμε τίποτα στους ανθρώπους. Μπορούμε μόνο να τους βοηθήσουμε να το ανακαλύψουν μέσα τους

2# Όλες οι αλήθειες είναι εύκολο να κατανοηθούν μόλις ανακαλυφθούν. Tο θέμα είναι να τις ανακαλύψεις

3# Ο Γαλαξίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μάζα από αναρίθμητα αστέρια τοποθετημένα μαζί σε σμήνη

4# Όπου οι αισθήσεις μας αδυνατούν, η λογική πρέπει να παρεμβαίνει

5# Ποιος θα έθετε όριο στο μυαλό του ανθρώπου; Ποιος θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε;

6# Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου, αυτή είναι η μεγαλύτερη σοφία

7# Για να είμαστε ανθρώπινοι, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να πούμε αυτή τη σοφή, έξυπνη και σεμνή δήλωση: «δεν ξέρω»

8# Δεν έχω γνωρίσει ποτέ άνθρωπο τόσο αδαή που να μην μπορούσα να μάθω κάτι από αυτόν

9# Δύο αλήθειες δεν μπορούν να αντικρούουν η μία την άλλη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + nineteen =