αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌλοι ξεκινούν… το χτίσιμο: Σε ποιες περιοχές έρχεται «έκρηξη» νέων οικοδομικών αδειών

Όλοι ξεκινούν… το χτίσιμο: Σε ποιες περιοχές έρχεται «έκρηξη» νέων οικοδομικών αδειών

«Εκρηξη» νέων οικοδομικών αδειών αναμένουν για το επόμενο διάστημα φορείς της αγοράς ακινήτων, καθώς ο συνδυασμός του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες κατασκευές με την οικονομική ανάκαμψη και το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ωθεί όλο και περισσότερους κατασκευαστές σε νέες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, κυρίως πέριξ των συνοικιών που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, αναμένεται να συγκεντρώσουν τη «μερίδα του λέοντος» των νέων αδειών.

Επίσης, σημαντική οικοδομική δραστηριότητα προβλέπεται για τις συνοικίες όπου θα κατασκευαστούν νέοι σταθμοί μετρό, αλλά και για τις παραθεριστικές περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική, όπου ήδη καταγράφεται και επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με στόχο την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτρη Καψιμάλη, η όψιμη αυτή δραστηριότητα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς, καθώς, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, παρατηρείται έντονη συγκέντρωση σε λίγες περιοχές που απευθύνονται κυρίως σε υψηλά εισοδήματα και σε ξένους αγοραστές, επίσης υψηλής οικονομικής επιφάνειας. «Με βάση τη μέχρι σήμερα εικόνα, μόνο στα νότια προάστια ενδέχεται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια ακόμα και 10.000 νέες κατοικίες, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε το έργο του Ελληνικού, αλλά ούτε και τα ακίνητα που επιστρέφουν στην αγορά μέσω της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αύξηση της προσφοράς, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές θα πιεστούν και αρκετοί κατασκευαστές πιθανώς να μην μπορέσουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους, παρά μόνο με ζημία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καψιμάλης.

Ανεβάζει ταχύτητα

Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Αύγουστο εκδόθηκαν 1.300 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 325,2 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.530,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας αύξηση κατά 27% στον αριθμό των αδειών, κατά 29,6% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αντίστοιχα, κατά το ίδιο διάστημα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 28,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,3% στην επιφάνεια και κατά 37,8% στον όγκο. Μεταξύ των περιφερειών με την εντονότερη δραστηριότητα, τη μεγαλύτερη αύξηση, με βάση τον αριθμό των αδειών, σημείωσε η Αττική με σχεδόν 80% και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες) με 70%. Μάλιστα, στην περίπτωση της Αττικής, η αύξηση με βάση τον όγκο είναι της τάξεως του 170%.

Ως εκ τούτου, από τις αρχές του έτους, δηλαδή για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει πλέον αύξηση κατά 7,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 3,9% με βάση την επιφάνεια και κατά 3,5% με βάση τον όγκο, αντιστρέφοντας την εικόνα στασιμότητας που είχε διαμορφωθεί μέχρι και τον φετινό Ιούλιο.

Πάντως, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τα σχετικά στοιχεία εκτιμάται ότι θα καταγράψουν νέα επιβράδυνση, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε στην αγορά σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ, καθώς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι θα περιορίζεται αποκλειστικά στις άδειες που θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να «παγώσουν» κάθε νέα έκδοση στο μεσοδιάστημα. Υπενθυμίζεται ότι τελικά η ρύθμιση καλύπτει όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μέχρι σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − three =