αρχικηVIRALΩριωνίδες: Τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου καταφτάνουν

Ωριωνίδες: Τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου καταφτάνουν

Το βράδυ της Παρασκευής, έως τα ξημερώματα του Σαββάτου, κορυφώνονται οι Ωριωνίδες, τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα σελήνη, λόγω του μικρού φεγγαριού ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, εάν δεν υπάρξουν σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης «βροχή» διαττόντων αστέρων, που εμφανίζονται κάθε χρόνο, από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν από την αυγή.

Πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Ωρίωνα από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Δεκάδες μετέωρα, περίπου 20 την ώρα συνήθως, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και καίγονται. Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χλμ. το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =