αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι φθινοπωρινοί τουρίστες- Σε τι επίπεδα φτάνει η πληρότητα των ξενοδοχείων

«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι φθινοπωρινοί τουρίστες- Σε τι επίπεδα φτάνει η πληρότητα των ξενοδοχείων

Τις σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες στα τουριστικά έσοδα αναμένεται να περιορίσει η αυξημένη τουριστική ζήτηση του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, εντούτοις η υστέρηση στις εισπράξεις σε σύγκριση με τις προβλέψεις στην αρχή της σεζόν παραμένει.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, κατά μέσο όρο στο δίμηνο υπολογίζεται πως, εκτός απροόπτου (τελευταίο παράδειγμα η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ακύρωση της οποίας γλύτωσε στο… παρά πέντε τον Τουρισμό από ολική ανατροπή), θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου τρία δισ. ευρώ και ένα μεγάλο ποσοστό θα κατευθυνθεί στην Αθήνα. Οι πληρότητες που καταγράφουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα οι αθηναϊκές μονάδες, που κυμαίνονται από 80% και φτάνουν ανά περιπτώσεις ακόμη και το 100%, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αυτές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Σεπτέμβριο σημειώθηκε άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών κατά 15%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 250 χιλ. περισσότερους τουρίστες. Παράλληλα, διαπιστώνεται αύξηση στις οδικές αφίξεις του Σεπτεμβρίου, που φτάνει το 14% (+200 χιλ. τουρίστες). Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει αισθητά το γενικό σύνολο του εννεαμήνου, με την αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών να φτάνει πλέον στο 9% (από το οριακό +1,1% που ήταν η αύξηση του επταμήνου και +6,5% του οκταμήνου) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015.

Το βασικό συμπέρασμα είναι, όπως εξηγούν παράγοντες από το χώρο του Τουρισμού, πως θα επιτευχθεί ο στόχος για 25 εκατ. αφίξεις (και πάνω από 27,5 εκατ. αν συνυπολογιστούν οι επιβάτες κρουαζιέρας), αν και λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία οι ελληνικές “επιδόσεις” θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες.

Στο κρίσιμο σκέλος των εσόδων όμως, φορείς της αγοράς διατηρούν ακόμη στάση αναμονής, σημειώνοντας πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περισσότερο από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για τις εισπράξεις παραμένουν χαμηλές, ενώ η τόνωση των εσόδων τους δύο αυτούς μήνες θα βελτιώσει μεν το γενικό σύνολο, αλλά δεν θα αντιστοιχεί στην άνοδο της τουριστικής κίνησης. Έτσι, μπορεί να έχουμε περισσότερες από ένα εκατ. αφίξεις (το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα 26,1 εκατ. ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων και των αφίξεων με κρουαζιέρα, που ήταν 2,5 εκατ.), όμως τα έσοδα θα παραμείνουν τελικά στα περσινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 14 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 8 =