αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρωστάς στο δημόσιο; Έρχεται το άνοιγμα θυρίδων χωρίς προειδοποίηση

Χρωστάς στο δημόσιο; Έρχεται το άνοιγμα θυρίδων χωρίς προειδοποίηση

Μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες ετοιµάζει το υπουργείο Οικονοµικών. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ έχει µπει το συγκεκριµένο τραπεζικό προϊόν, καθώς είναι το τελευταίο που έχει αποµείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταµεία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστηµα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι µισθωµένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%). Οι πληροφορίες του Έθνους κάνουν λόγο για νοµοθετική ρύθµιση που ετοιµάζεται και θα κατατεθεί το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα στη Βουλή σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθµίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατοµµύρια φορολογουµένους.

Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονοµικών σχεδιάζεται να περιληφθούν διατάξεις για:

  • Το χωρίς προειδοποίηση άνοιγµα και η δέσµευση του περιεχοµένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταµεία. Οπως σηµειώνουν γνώστες των τεκταινοµένων στο υπουργείο Οικονοµικών, «το µοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει µέχρι σήµερα εξαιρεθεί από τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, είναι οι τραπεζικές θυρίδες». Αυτό που γίνεται µέχρι σήµερα, όταν λαµβάνονται µέτρα αναγκαστικής είσπραξης για έναν οφειλέτη του ∆ηµοσίου, είναι η δέσµευση των τραπεζικών του λογαριασµών και η απόδοση στο δηµόσιο ταµείο των ποσών που υπάρχουν σε αυτό για την απόσβεση της οφειλής. Μάλιστα, η έκδοση του κατασχετηρίου τραπεζικών λογαριασµών γίνεται -βάσει νόµου- απροειδοποίητα, προκειµένου να προστατευθεί το δηµόσιο συµφέρον και να µην προλάβει ο οφειλέτης να σηκώσει τα χρήµατα από τους λογαριασµούς του. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι σηµαντικά ποσά από φορολογουµένους που έχουν οφειλές προς το ∆ηµόσιο έχουν «αποθηκευτεί» µε τη µορφή των µετρητών στις θυρίδες και έτσι η φορολογική διοίκηση δεν µπορεί να τα κατασχέσει.

Aπροειδοποίητα

Με τη διάταξη που έρχεται και θα τεθεί σε ισχύ, θα γίνεται απροειδοποίητη δέσµευση και του περιεχοµένου των τραπεζικών θυρίδων και θα δεσµεύεται το πολύτιµο περιεχόµενό τους, όπως µετρητά, έργα τέχνης και τιµαλφή. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε το υφιστάµενο καθεστώς το περιεχόµενο τραπεζικών θυρίδων δεσµεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισµού µιας οφειλής ως «ανεπίδεκτης είσπραξης». Στη δεύτερη περίπτωση η δέσµευση διαρκεί για δέκα έτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =