αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Χρυσή βίζα»: Πόσοι ξένοι επενδυτές πήραν άδεια τους τελευταίους μήνες

«Χρυσή βίζα»: Πόσοι ξένοι επενδυτές πήραν άδεια τους τελευταίους μήνες

Επιταχύνεται ο ρυθμός χορήγησης αδειών παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι και τον φετινό Οκτώβριο είχαν εκδοθεί συνολικά 747 νέες άδειες εντός του 2021. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο όμως χορηγήθηκαν 193 νέες άδειες και ενώ στο εννεάμηνο Ιαν. – Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός δεν είχε ξεπεράσει τις 554 άδειες. Συνολικά το 2020 είχαν εκδοθεί 938 άδειες παραμονής, μέσω της απόκτησης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Οπως φαίνεται, το 2021 αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο, αν όχι ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για μια σαφή κάμψη έναντι των προηγούμενων ετών, απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας και των συνεχιζόμενων δυσκολιών που παρατηρούνται στις αεροπορικές μετακινήσεις, ιδίως από και προς την Κίνα, που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα χώρα με βάση τις άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2020 καταγράφηκε πτώση του αριθμού των αδειών κατά 73,4% σε σχέση με το 2019. Το 2019 είχε αποτελέσει έτος-ρεκόρ, καθώς είχαν εκδοθεί 3.535 άδειες, που αντιστοιχούσαν σε εισροή κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Το μέγεθος αυτό αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, είχαν ανέλθει σε 1,45 δισ. ευρώ το 2019.

Αντιθέτως, το 2020 υποχώρησαν σε 875 εκατ. ευρώ, γεγονός που, εν μέρει, οφείλεται και στην πορεία του προγράμματος «χρυσή βίζα». Συνολικά, από την αρχή του σχετικού προγράμματος έχουν χορηγηθεί 9.322 άδειες απευθείας σε επενδυτές και συνολικά 27.944 άδειες, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών. Οι συνολικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 2,33 δισ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι το πραγματικό ύψος είναι αρκετά υψηλότερο, ενδεχομένως και πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, μιας και αρκετές αγορές αφορούν ακίνητα αξίας πολύ υψηλότερης των 250.000 ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + seventeen =