αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Χρυσάφι» για τις Ευρωπαϊκές startups: Πήραν χρηματοδοτήσεις 121 δισ. δολαρίων το 2021

«Χρυσάφι» για τις Ευρωπαϊκές startups: Πήραν χρηματοδοτήσεις 121 δισ. δολαρίων το 2021

Eντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται στα επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν φέτος οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων Atomicο, τα οποία φθάνουν τα 121 δισ. δολάρια και είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 41 δισ. του 2020. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ευρωπαϊκές νεοφυείς μονάδες στη Γηραιά Ηπειρο έχουν σωρεύσει μέσα σε ένα και μόνο έτος άνω των 100 δισ. δολαρίων. Και αυτό φανερώνει το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ταχέως αναπτυσσόμενη υψηλή τεχνολογία εκεί, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC.

«Αυτή η χρονιά είναι καθοριστική για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη», παρατηρεί ο Τομ Γουεμάγιερ, διευθυντής μελετών στην Αtomico. «Πιστεύω πως αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ».

Η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση των κεφαλαίων Atomico, τόσο των εισηγμένων όσο και των μη, έχει πρώτη φορά φέτος ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολάρια. «Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να έχουμε σε χρηματιστηριακή αξία το πρώτο τρισεκατομμύριο δολάρια από τον ευρωπαϊκό κλάδο υψηλής τεχνολογίας», επισημαίνει ο κ. Γουεμάγιερ.

«Ο στόχος επιτεύχθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018, και μετά σε διάστημα δύο ετών φθάσαμε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και φέτος τα 3». Μάλιστα, το τελευταίο τρισεκατομμύριο προσετέθη σε περίοδο οκταμήνου. Σήμερα η Γηραιά Ηπειρος φιλοξενεί 321 εταιρείες «μονόκερους», εκ των οποίων οι 98 συγκροτήθηκαν φέτος. Και οι εταιρείες αυτές έλαβαν τον τίτλο του «μονόκερου» διότι εκάστη αποτιμάται τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Πέραν των προαναφερθεισών, λειτουργούν και άλλες 26, οι οποίες αποτιμώνται σε 10 δισ. δολάρια και πλέον αποκαλούνται «δεκάκεροι», και σε αυτές συγκαταλέγονται οι Klarna, Revolut και Checkout.com.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 11 =