αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧρησιμοποίησε τον «κανόνα του 85%» για να μαθαίνεις τα πάντα γρηγορότερα

Χρησιμοποίησε τον «κανόνα του 85%» για να μαθαίνεις τα πάντα γρηγορότερα

Είτε μαθαίνετε να κάνετε σκι, είτε να μιλάτε ισπανικά, είτε μαθαίνετε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, η ίδια αλήθεια ισχύει: Εάν πιέσετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά, είναι πιθανό να απογοητευτείτε (ή να κουραστείτε) και να τα παρατήσετε. Εάν δεν πιέσετε τον εαυτό σας αρκετά σκληρά, δεν θα προχωρήσετε όσο γρήγορα θα μπορούσατε. Αναζητάτε το Goldilocks point που σας ”τεντώνει” άβολα αλλά δεν σας ”καίει” γρήγορα, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com. Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το σημείο;

Eνώ αυτό μπορεί να ποικίλλει, η επιστήμη λέει ότι υπάρχει ένας κανόνας που μπορεί να πει σε οποιονδήποτε πόσο σκληρά πρέπει να πιέζει τον εαυτό του όταν μαθαίνει σχεδόν οτιδήποτε.

Αυτός ο κανόνας ονομάζεται «κανόνας του 85%».

Μια πρόσφατη μελέτη του Yale έδειξε ότι όταν πιέζουμε τον εαυτό μας έξω από τη ζώνη άνεσής μας, φωτίζουμε τα κέντρα μάθησης του εγκεφάλου.

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί και coaches στελεχών, επιμένουν ότι αν το πας στα άκρα, δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα. Πιέστε τον εαυτό σας πολύ σκληρά και θα βρεθείτε να καταρρέετε γρήγορα, ψυχικά ή σωματικά.

Πού είναι λοιπόν το τέλειο σημείο που εξισορροπεί αυτές τις δύο αλήθειες; Αποδεικνύεται ότι η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, του Πρίνστον και του Μπράουν συνεργάστηκαν για να χρησιμοποιήσουν προσομοιώσεις υπολογιστή για να καταλάβουν ακριβώς πόσο πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας όταν μαθαίνουμε κάτι. Τα αποτελέσματα συνέκλιναν σε έναν απλό κανόνα – εάν δεν αποτυγχάνετε στο 15% των περιπτώσεων, δεν μεγιστοποιείτε τη μάθηση.

Ή για να το πούμε διαφορετικά, ξέρετε ότι έχετε φτάσει στο τέλειο σημείο της μάθησης όταν πετυχαίνετε σε οτιδήποτε κάνετε, στο 85% των περιπτώσεων.

Η αναλογία μπορεί να διαφέρει λίγο ανά περίπτωση, αλλά ένα είναι σίγουρο: Αν πετυχαίνεις συνεχώς σε αυτό που κάνεις… δεν εξελίσσεσαι, δεν μαθαίνεις πολλά νέα πράγματα, δεν βάζεις νέα challenges στον εαυτό σου. Θα πρέπει να αποτυγχάνετε σε ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =