αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Χρησιμοποίησε τη σιωπή»: 5+1 tips για να κάνεις καλές διαπραγματεύσεις online

«Χρησιμοποίησε τη σιωπή»: 5+1 tips για να κάνεις καλές διαπραγματεύσεις online

Στην εποχή της πανδημίας έχουμε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια μας. Και μέσα σε αυτό το τοπίο, έχουν επηρεαστεί φυσικά και οι επαγγελματικές συναντήσεις. Πλέον οι διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο γύρω από ένα τραπέζι, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις γενικά. Αφού αυτές είναι απαραίτητο κομμάτι στις περισσότερες δουλειές σήμερα. Η τέχνη των διαπραγματεύσεων είναι άλλωστε ένα κρίσιμο skill- ειδικά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Και μπορεί να σε βοηθήσει σε όλη την διάρκεια της καριέρας σου.

Είτε πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με πελάτες, είτε για μια διαπραγμάτευση για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο μισθό, το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι παντού γύρω μας.

Και πως πρέπει να κινηθείς στην φάση που είμαστε τώρα; Στην παρακάτω λίστα θα δεις 5+1 tips για να κάνεις καλές διαπραγματεύσεις online. Τα συγκεκριμένα points είναι μέρος μιας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε το allbusiness.com.

1# Χρησιμοποίησε την κάμερα σου, όχι μόνο ήχο. Κάποιοι σίγουρα θα έχετε σκεφτεί πολλές φορές να κρατήσετε κλειστή την webcam σας- ειδικά αν δεν έχετε μια «επαγγελματική εικόνα» ενώ είστε στο δωμάτιο σας. Ωστόσο είναι χρήσιμο να ανοίξεις την κάμερα σου και το ίδιο να κάνει και η άλλη πλευρά. Έτσι δημιουργείται μια πιο άμεση επαφή. Ενώ μπορείς και εσύ να πάρεις χρήσιμα μηνύματα από την άλλη πλευρά. Πώς εμφανίζεται ο άλλος στην κάμερα; Είναι κοντά στο φακό ή πιο μακριά; Χρησιμοποιεί χειρονομίες χεριών; Αυτά είναι πράγματα που μπορείς επίσης να ”αντιγράψεις” διακριτικά και να δημιουργήσεις μια ανθρώπινη σχέση με μεγαλύτερη οικειότητα.

2# Email στον ίδιο τόνο. Μια online διαπραγμάτευση δεν περιλαμβάνει πάντα βίντεο ή ηχητική κλήση. Μπορεί να γίνει και μέσω emails. Και εκεί πρέπει να χτίσεις μια καλή σχέση με την άλλη πλευρά. Ένα καλό tip είναι να αντιγράψεις τον τόνο με τον οποίο σου απευθύνεται ο άλλος. Σου μιλάει στον πληθυντικό; Είναι επίσημος ή όχι; Είναι σύντομος; Άσε για λίγο στην άκρη το δικό σου στιλ, και προσαρμόσου.

3# Απέφυγε τα emails όταν η κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι. Λέγαμε πριν για τον τόνο στα emails. Επειδή ακριβώς το πως λες κάτι μπορεί να παρερμηνευτεί στον γραπτό λόγο, είναι καλό όταν υπάρχει μια «έντονη διαπραγμάτευση» να αποφύγεις τα emails. Μια βιντεοκλήση είναι πολύ καλύτερη. Μην πέσεις στην παγίδα να αποφύγεις μια δύσκολη βιντεο-συνομιλία. Με τα γραπτά μηνύματα η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

4# Σύντομες περιλήψεις. Τα χρονικά διαστήματα προσοχής είναι μικρότερα στις βιντεοκλήσεις. Πολλά πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των ατόμων κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης – από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή Slack που εμφανίζονται στην οθόνη, ως το το feed των social media ή κάτι που έγινε μέσα στο σπίτι. Κάνε μικρές περιλήψεις των όσων λες κατά την διάρκεια της όλης συζήτησης, και στο τέλος αυτής.

5# Μικρές online συναντήσεις. Μια μακροσκελής διαπραγματευτική διαδικασία είναι αρκετά επώδυνη στην πραγματική ζωή- και γίνεται γρήγορα ανυπόφορη στο Διαδίκτυο, αν συνεχιστεί για περισσότερο από μισή ώρα. Λάβετε αυτό υπόψη στον προγραμματισμό σας και επιδιώξετε πολλές σύντομες συναντήσεις, αντί για μία… συνάντηση μαμούθ. Αυτό θα λειτουργήσει προς όφελός σας.

6# Χρησιμοποίησε τη σιωπή. Μην φοβάσαι τη σιωπή. Είναι δελεαστικό να ‘γεμίζεις’ τις βιντεοκλήσεις με ομιλία, αλλά αυτό σε βάζει σε μια πιο αδύναμη διαπραγματευτική θέση. Αντι αυτού, άκου ενεργά, μίλα λιγότερο και άσε τους άλλους να ‘γεμίσουν’ τις στιγμές σιωπής. Την ώρα που εσύ προετοιμάζεσαι για να «χτυπήσεις» στα κατάλληλα σημεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =