αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧρηματοδότηση 3 εκατ. δολαρίων «σήκωσε» η startup Better Origin με Έλληνα ιδρυτή

Χρηματοδότηση 3 εκατ. δολαρίων «σήκωσε» η startup Better Origin με Έλληνα ιδρυτή

Η Better Origin, η startup που ανέπτυξε το πρώτο σύστημα καλλιέργειας εντόμων μικρής κλίμακας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, εξασφαλίζει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να λύσει το πρόβλημα της τροφικής αλυσίδας.

Η Better Origin είναι μια startup βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ, με αποστολή την ανάπτυξη της καλλιέργειας εντόμων τοπικά αλλά σε μεγάλη κλίμακα μέσω της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας μηχανικής μάθησης. Το προϊόν της εταιρείας – το X1 – είναι το πρώτο μίνι αγρόκτημα εντόμων στον κόσμο που μετατρέπει τα τοπικά απόβλητα τροφίμων σε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας μέσω βιομετατροπής τους μέσω προνύμφων εντόμων. Η ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών που συμβαίνει μέσα στο X1, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την κυκλική οικονομία και ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας. Η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τη γη το 2020, έφερε στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Το αποκεντρωμένο μοντέλο της Better Origin παρέχει μια βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση της επισίτισης και την αυτάρκεια και αυτονομία σε τοπικό επίπεδο.

Η γεωργική βιομηχανία βασίζεται παραδοσιακά σε μη βιώσιμες ζωοτροφές όπως η σόγια, η χρήση της οποίας αποτελεί το βασικό παράγοντα αποψίλωσης δασών σε όλο τον κόσμο, όπως ο Αμαζόνιος, και ταξιδεύει χιλιάδες μίλια, δημιουργώντας υψηλές ποσότητες εκπομπών άνθρακα. Η κατασπατάληση των πόρων δε σταματά όμως εκεί – εκτιμάται ότι το 33% της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών. Τα έντομα είναι μια νέα εναλλακτική που προσφέρει βιώσιμες και φυσικές ζωοτροφές για εκτρεφόμενα ζώα, όπως τα πτηνά και τα ψάρια. Η Cargill, παγκόσμιος ηγέτης των αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα έντομα βρίσκονται στην κορυφαία θέση σχετικά με τις δυνατότητες τους ως νέο συστατικό τροφής από πλευράς Ερευνας&Ανάπτυξης, διατροφής και επεκτασιμότητας. Στα ζώα στων οποίων τη διατροφή προστίθενται έντομα, παρατηρούνται άμεσες και σημαντικές θετικές επιδράσεις όπως αυξημένη παραγωγικότητα, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευημερία.

Η τεχνολογική προσέγγιση της εταιρείας είναι μοναδική στην βιομηχανία καλλιέργειας εντόμων, καθώς αυτή βασίζεται κυρίως σε λύσεις με κεντρικές μονάδες παραγωγής που απαιτούν υψηλά αρχικά κεφάλαια και είναι περίπλοκες στη λειτουργία. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Better Origin, Φώτης Φωτιάδης, υποστηρίζει ότι η αποκεντρωμένη και επεκτάσιμη προσέγγιση θα επιταχύνει την υιοθέτηση και θα εξαλείψει τα εμπόδια εισόδου για εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − three =