αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧρειαζόμαστε ακόμα managers; Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απαντούν «όχι»

Χρειαζόμαστε ακόμα managers; Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απαντούν «όχι»

Εσύ θα μπορούσες να δουλέψεις χωρίς έναν manager… πάνω από το κεφάλι σου; Πολλοί εργαζόμενοι φαίνεται πως θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον.

Έρευνα την οποία έκανε η GoodHire και δημοσιεύει το αμερικανικό FastCompany και στην οποία συμμετείχαν 3.000 εργαζόμενοι, λέει το εξής: Το 83% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς διευθυντή. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 89% για τους επαγγελματίες χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών, 88% μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και 87% για εκείνους που ασχολούνται με τη φιλοξενία, τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Πέρα από αυτό, το 84% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά του διευθυντή τους και το 82% είπε ότι θα σκεφτόταν να παραιτηθεί λόγω ενός κακού διευθυντή.

«Συχνά οι άνθρωποι ταυτίζουν το να είσαι διευθυντής με τη μικροδιαχείριση ανθρώπων και δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της GoodHire, Mike Grossman. «Οι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο δυνατό όταν δεν τυγχάνουν μικροδιαχείρισης και σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να έχουν τόση επίβλεψη».

Ο Grossman λέει ότι η αρνητική εικόνα για τους managers βασίζεται σε δύο βασικές αιτίες: Πώς επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται (ή δεν εκπαιδεύονται).

«Οι άνθρωποι είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοδίδακτοι όταν πρόκειται να γίνουν μάνατζερ σε πολλές περιπτώσεις, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα αναπαράγουν συμπεριφορές που έχουν σχεδιαστεί για αυτούς σε άλλους Οργανισμούς και συχνά αυτές δεν είναι οι καλύτερες πρακτικές», λέει. «Ο άλλος λόγος είναι ότι πιθανότατα πολλοί άνθρωποι προήχθησαν σε διοικητικές θέσεις επειδή… τους ένοιαζε ο εαυτός τους – επιδίωκαν τους δικούς τους στόχους και φιλοδοξίες – επομένως αυτό το μοντέλο ανταμείβει τους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο συμπονετικοί», συμπληρώνει.

«Οι καλύτεροι μάνατζερ είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται […] νοιάζονται πραγματικά για τους ανθρώπους, πόσο χαρούμενοι είναι, για την επαγγελματική τους εξέλιξη και επενδύουν χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην ομάδα τους» σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, από την Gartner, μόνο το 47% των διευθυντών αισθάνεται ότι είναι έτοιμο να ηγηθεί με ενσυναίσθηση.

Οι εποχές αλλάζουν. Μαζί και το μοντέλο του manager. «Πάμε από κάποιον που διαχειρίζεται τα καθήκοντα των υπαλλήλων του, σε κάποιον που πρέπει να είναι σχεδόν σαν κοινωνικός λειτουργός ή σχολικός σύμβουλος για να υποστηρίξει τους υπαλλήλους τους καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική τους ζωή», λέει ο Brian Kropp, επικεφαλής της έρευνας της Gartner.

«Αν δεν θέλετε οι υπάλληλοί σας να σας μιλούν για τις προσωπικές τους καταστάσεις, τις προσωπικές τους ανάγκες και αν δεν πρόκειται να είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρέπει να είστε διευθυντής», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + twelve =