αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΧάκερ «τρύπωσαν» σε laptops πελατών των Starbucks, για να εξορύξουν ψηφιακό νόμισμα

Χάκερ «τρύπωσαν» σε laptops πελατών των Starbucks, για να εξορύξουν ψηφιακό νόμισμα

“Γεια σου Starbucks. Ήξερες ότι ο πάροχος wi-fi στο κατάστημά σου στο Buenos Aires επιβάλει καθυστέρηση 10 δευτερολέπτων την πρώτη φορά που συνδέεσαι στο wi-fi για να μπορέσει να εξορύξει bitcoin χρησιμοποιώντας το laptop του πελάτη;” Αυτό είναι το tweet ενός πελάτη που ανακάλυψε ότι η καθυστέρηση στη σύνδεση με το wi-fi κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Η περίπτωση του Starbucks στο Buenos Aires δεν είναι νέα. Αντίθετα, παρατηρείται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες η πειρατεία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (cryptojacking), κυρίως μέσω wi-fi, πορνό websites και παρόχους torrents, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στιγμιαία η υπολογιστική ισχύς τους για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα όταν κάποιος συνδεθεί σε ένα τέτοιο wi-fi ή επισκεφθεί παρόμοιο website είναι ότι ο υπολογιστής του λειτουργεί εξαιρετικά αργά, κοινώς σέρνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Starbucks, αν και γίνεται λόγος για το Bitcoin, εκτιμάται ότι οι υπολογιστές των πελατών του καταστήματος χρησιμοποιούνταν για εξόρυξη Monero.

Η απόκτηση ψηφιακών κρυπτονομισμάτων με τη μέθοδο της εξόρυξης (cryptomining), προϋποθέτει τη χρήση αλγοριθμικών διαδικασιών (scrypt) και απαιτεί μεγάλη υπολογιστική δύναμη και chips τύπου ASIC. Αυτή η κατάσταση εξηγεί και την πρόσφατη αυξημένη ζήτηση στην αγορά για δυνατές μονάδες επεξεργασίας και ιδιαίτερες κάρτες γραφικών (π.χ. οι high-end Radeon της AMD). Όταν δεν υπάρχει αυτή η ισχύς σε έναν υπολογιστή, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και ταυτόχρονα πολλοί “απλοί” υπολογιστές σε δίκτυα P2P οι οποίοι ελέγχονται χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση των κατόχων τους και με τη χρήση ειδικού κώδικα που έχει “κρυφτεί” σε συγκεκριμένα websites.

Όπως σημειώνει το Tecky.eu, το παραπάνω περιστατικό στο Starbucks είναι άλλη μία απόδειξη για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση των δημόσιων ασύρματων δικτύων. Παρόλο που η εταιρεία Starbucks δήλωσε ότι μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού έλαβε άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ιστορικό και τη χρονική διάρκεια των παραβιάσεων και για τον αριθμό των φορητών υπολογιστών που υπέστησαν πειρατεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =