αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦυσικά γίνονται και λάθη. Και πρέπει να τα διαχειριστείς | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Φυσικά γίνονται και λάθη. Και πρέπει να τα διαχειριστείς | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σήμερα γράφαμε για τους αριθμούς του κατέγραψε το It’s Possible τον Ιούλιο 2019: Το site συγκέντρωσε 79.226 μοναδικούς αναγνώστες και 174.709 pages views, σύμφωνα με τα στοιχεία των Google Analytics. Με βάση τους αριθμούς, το It’s Possible είναι ένα από τα πιο δημοφιλή sites που ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τους freelancers στην Ελλάδα.

Στόχος του It’s Possible από την πρώτη ημέρα ήταν να δημιουργήσει μια «μεγάλη συζήτηση». Σε αυτή έχουν θέση όλοι. Οι startuppers, οι παλαιότεροι επιχειρηματίες, οι Bloggers, οι YouTubers, οι άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις σε μικρότερες πόλεις, οι Έλληνες του εξωτερικού. Ο οποιοσδήποτε έχει δημιουργήσει ένα δικό του project και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει.

Το It’s Possible ήταν και παραμένει ανοιχτό σε όλους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές από τις συνεντεύξεις που βλέπετε κατά καιρούς, έγιναν επειδή οι πρωταγωνιστές, μας έστειλαν απλά ένα email. Mέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά πάνω από 250 συνεντεύξεις στο site.

Αυτά είναι τα καλά. Φυσικά όμως μέσα σε αυτή την «εκρηκτική» διαδρομή από τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξαν και λάθη. Και νομίζω αξίζει να αναφερθούμε σε αυτά. Κάπου εδώ, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: Πως διαχειρίζεσαι τελικά το λάθος, όταν αυτό συμβεί;

Θυμάμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση, από ένα λάθος που έγινε στο It’s Possible: Τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφόρησε η είδηση ότι σε δημόσια υπηρεσία στην Λάρισα απουσίασαν οι 33 από τους 38 υπαλλήλους, όπως διαπιστώθηκε μετά από σχετικό έλεγχο. Η είδηση αναμεταδόθηκε από πολλά μεγάλα sites, και όλα ανέφεραν ως αρχική πηγή την εφημερίδα Ελευθερία. Έτσι λοιπόν, πάνω στην ταχύτητα της καθημερινής ροής, αναδημοσίευσα την είδηση και στο It’s Possible, χωρίς να ψάξω το θέμα πιο αναλυτικά (μέγα λάθος, όπως αποδείχτηκε).

Λίγο αργότερα, το ψάξιμο που δεν έκανα εγώ, το έκαναν… κάποιοι αναγνώστες του site. «Η είδηση είναι πραγματική, αλλά είναι από το 2015», έγραφαν αρκετοί. Και όντως έτσι ήταν. Το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία ήταν από το 2015. Απλά τον Φεβρουάριο του 2019 κάποιο site το αναδημοσίευσε, και μετά το πήραν και οι υπόλοιποι.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα: Πως διαχειρίζεσαι το λάθος, όταν αυτό συμβεί; Συνεχίζεις να επιμένεις ότι είσαι σωστός; Δεν λες τίποτα; Προσπαθείς να δικαιολογηθείς; Ζητάς συγνώμη; Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή είναι να βγεις μπροστά και να ζητήσεις συγνώμη. Αυτό έγινε και στην περίπτωση με την είδηση από την Λάρισα. Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε νέο άρθρο στο It’s Possible, μέσω του οποίου γινόταν ξεκάθαρο ότι η είδηση ήταν παλιά, και το site όφειλε να ζητήσει συγνώμη προς τους αναγνώστες για την αναπαραγωγή της.

Μπορείς να αποφύγεις τα λάθη; Μάλλον όχι. Ειδικά όταν είσαι σε ένα μονοπάτι, κάνεις συνεχώς βήματα προς τα εμπρός, και δεν μένεις ακίνητος. Δεν γίνεται όλα τα βήματα να είναι σωστά. Το ζητούμενο ίσως είναι, όσο εξελίσσεται η διαδικασία, τα λανθασμένα βήματα να είναι λιγότερα. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Και μην νομίζετε ότι είναι πάντα εύκολο αυτό…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + seven =