αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Φτιάξε λίστα με όσα χρειάζεσαι»: 3+1 τρόποι για να οργανώσεις το μπάτζετ σου

«Φτιάξε λίστα με όσα χρειάζεσαι»: 3+1 τρόποι για να οργανώσεις το μπάτζετ σου

Οκ, είναι σημαντικό το πόσα έσοδα έχεις. Αν καταφέρεις να έχεις μεγάλα έσοδα στο προσωπικό πορτοφόλι σου, μπορείς να κινηθείς πιο άνετα, να καλύψεις τις ανάγκες σου, να κάνεις αγορές ή να επενδύσεις σε κάτι που έχεις στο μυαλό σου. Όμως υπάρχει και κάτι επίσης σημαντικό: Το πως διαχειρίζεσαι το μπάτζετ που έχεις στα χέρια σου, ανεξάρτητα από το αν αυτό περιλαμβάνει πολλά ή λιγότερα χρήματα. Η σωστή διαχείριση μπορεί να κάνει την διαφορά. Εδώ είναι 4 tips που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ

Για να μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα το bugdet σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις την καταγραφή των εσόδων και των εξόδων σου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμάσαι κάθε ευρώ που ξόδεψες και σε τι, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να καταγράφεις το καθετί. Γι’ αυτό λοιπόν πιάσε χαρτί και μολύβι. Πρώτα απ’ όλα γράψε τα έσοδά σου. Στη συνέχεια υπολόγισε λεπτομερώς τα πάγια έξοδά σου και ξεκίνα να σημειώνεις πού ξοδεύεις τι. Μετακίνηση, ψώνια, διασκέδαση, κλπ.

Στο τέλος του μήνα θα έχεις πλήρη εικόνα του τι πληρώνεις και πού, θα γνωρίζεις τι σε έκανε να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου και ως εκ τούτου θα αποφύγεις λάθους χειρισμούς του μέλλοντος.

ΦΤΙΑΞΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Εναλλακτικός τίτλος: Προσοχή στις σπατάλες. Η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα για όλους. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις τα (οικονομικά) όρια σου προκειμένου να μην υποκύπτεις στους αμέτρητους πειρασμούς που υπάρχουν γύρω σου, στην καθημερινότητά σου. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να μάθεις να λες “όχι” στον εαυτό σου. Επιπλέον, θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να φτιάχνεις λίστες. Λίστες με αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΛΑΝΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Ναι, η αποταμίευση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά στην Ελλάδα του 2018 με τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να κάνεις την αρχή, είναι σίγουρο ότι θα θες να συνεχίσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αποταμιεύεις χρήματα ακολουθώντας ένα σταθερό πλάνο, προσαρμοσμένο πάντα στην οικονομική σου πραγματικότητα.

Δεν έχει σημασία αν το ποσό που μπορείς να βάλεις στην άκρη κάθε μήνα είναι μικρό ή μεγάλο. Απλές καθημερινές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το να σβήσεις τα φώτα πριν βγεις από το δωμάτιο ή να κλείσεις το air condition θα σε βοηθήσουν αρχικά να κάνεις οικονομία και κατ’ επέκταση να αποταμιεύσεις αυτά τα χρήματα που θα ξόδευες.

ΘΕΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ

Ή αλλιώς βρες ένα κίνητρο. Ο στόχος μπορεί να είναι μια αγορά που θες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον ή απλά η συγκέντρωση ενός κεφαλαίου για μελλοντική χρήση σε περίπτωση ανάγκης ή και όχι. Ένα υψηλό κίνητρο είναι αρκετό για να κάνει τον καθένα να προσπαθήσει περισσότερο και να ενισχύσει τη θέλησή του να πετύχει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − four =