αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Φρένο» στις fintech εταιρείες μετά την ξέφρενη ανάπτυξη

«Φρένο» στις fintech εταιρείες μετά την ξέφρενη ανάπτυξη

Απότομο φρένο φαίνεται να έχει μπει στον ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο “έτρεχαν” οι fintech εταιρείες στην Ευρώπη. Πρόσφατα στοιχεία του επενδυτικού οίκου Finch Capital υποδηλώνουν ότι μάλλον έχει φτάσει στο τέλος της η περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων-ρεκόρ στο συγκεκριμένο κλάδο καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των exits και έχουν επιβραδυνθεί οι προσλήψεις. Η έρευνα του Finch Capital προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά fintech έχουν εισέλθει τώρα σε μια περίοδο “παγώματος” και εξυγίανσης με την οικονομική καταιγίδα στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή ήπειρος να επηρεάζει και τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ενώ οι fintech θα συνεχίσουν να “σηκώνουν” χρήματα, να προσλαμβάνουν προσωπικό και να ολοκληρώνουν πετυχημένα exits, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έχουν επιστρέψει σε έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί-ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού-ένα διάστημα αξιοσημείωτων επιδόσεων για τον κλάδο. Ειδικότερα, το 2020 οι ευρωπαϊκές fintech κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση της τάξεως των 6 δισ. δολαρίων ενώ πέρυσι το συγκεκριμένο ποσό εκτινάχθηκε στα 19 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, φέτος μέχρι στιγμής, τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από τις ευρωπαϊκές fintech εμφάνισαν μείωση 25%, οι προσλήψεις έχουν υποχωρήσει κατά 50% και ο αριθμός των exits σε ορισμένες περιοχές της αγοράς έχει πέσει μέχρι και 70% σύμφωνα με τα στοιχεία του Fitch Capital. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα στην Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των απολύσεων που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως, παρότι έχει λάβει το 25% της συνολικής χρηματοδότησης που έχει δοθεί στον τομέα των fintech.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των τάσεων στον κλάδο του fintech τόσο από παραδοσιακούς παίκτες, όπως είναι οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις όσο και από παίκτες που έχουν ξεκινήσει καθαρά ως fintech εταιρείες.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η τάση που αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω μέσα στα επόμενα χρόνια και στην ελληνική αγορά είναι το Buy Noe Pay Later. Το συγκεκριμένο μοντέλο αγορών και πληρωμών, το οποίο έχει αρχίσει να κάνει ήδη δειλά την εμφάνισή του και στην χώρα μας ενώ αποκτά και αυτόνομη παρουσία μέσα από την είσοδο μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, όπως η σουηδική Klarna, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια χάρη και στις νέες ανάγκες που εμφανίζουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =