αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας… από την Θεσσαλονίκη

Υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας… από την Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ηγείται μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή, σε μέγεθος και διαστάσεις πιστωτικής κάρτας, που θα μπορεί να “αντιλαμβάνεται” τον κόσμο γύρω του.

Ονομάζεται AMANDA, και είναι ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κάρτας Smart Sensing (ASSC) που θα έχει το μέγεθος, την αίσθηση και την εμφάνιση μιας πιστωτικής κάρτας. Το AMANDA είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και είναι προγραμματισμένο να «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Συντονιστής του έργου, στο οποίο συμμετέχουν οχτώ διαφορετικοί φορείς -ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, είναι το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Χάρης Κουζινόπουλος, ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και υπεύθυνος διαχείρισης του έργου, «στόχος της όλης ερευνητικής προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, δηλαδή 85×55 χιλιοστά και μέγιστο πάχος 3 χιλιοστά. Θα έχει -μεταξύ άλλων- επεξεργαστή, σύστημα συγκοµιδής ενέργειας και αισθητήρες βάσει των οποίων θα συλλέγει πληροφορίες από τον κόσμο γύρω του. Θα υπάρχουν μετρήσεις υγρασίας, θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μια κάμερα για να λαμβάνει φωτογραφίες, τις οποίες μετά, με έξυπνο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα βρίσκεται στην κάρτα, θα μπορεί να τις στέλνει είτε στον τελικό χρήστη είτε σε κάποιον υπολογιστή».

«Το concept», αναφέρει ο Δρ. Κουζινόπουλος, «είναι πως αυτόν τον υπολογιστή είτε τον εγκαθιστά ο χρήστης κάπου και παίρνει μετρήσεις και αποφάσεις ή θα μπορεί να τον έχει πάνω του, στο πορτοφόλι ή την τσέπη του, από τη στιγμή που είναι τόσο μικρός».

Πρόκειται για ένα προϊόν, όπως τονίζει και ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά. «Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Θα είναι ουσιαστικά το πρώτο τέτοιο σύστημα, μ’ αυτές τις δυνατότητες, σ’ αυτές τις διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 12 =