αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να λανσάρεις μια tech startup: Η Director του Station F εξηγεί

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να λανσάρεις μια tech startup: Η Director του Station F εξηγεί

Μπορεί να είμαστε σε μια περίοδο κρίσης και το επόμενο χρονικό διάστημα να μοιάζει αβέβαιο, ωστόσο υπάρχει… και η θετική πλευρά μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να λανσάρεις μια tech startup, όπως εξηγεί σε νέο άρθρο της η Director του Station F, Roxanne Varza.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία. Είναι ώρα για τον τεχνολογικό τομέα να την εκμεταλλευτεί» λέει η ίδια.

Όπως υπενθυμίζει, εταιρίες όπως οι Uber, Airbnb, Dropbox και Spotify, αναπτύχθηκαν μέσα στην οικονομική ύφεση του 2008. Σε τέτοιες περιόδους, είναι πιθανό κάποιες εταιρίες να «πεθάνουν», όμως την ίδια στιγμή κάποιες άλλες αρπάζουν την ευκαιρία και εκτοξεύονται.

Αυτή την περίοδο όλα… είναι digital. Πιο πολύ από ποτέ. Όπως εξηγεί η Roxanne Varza, βλέπουμε ότι η προσοχή και τα χρήματα έχουν στραφεί σε ψηφιακές υπηρεσίες, στο remote working, και σε πλατφόρμες που έχουν να κάνουν με το online delivery και την online Εκπαίδευση.

Και μάλιστα, πολλές από αυτές τις τάσεις, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, αναμένεται να παραμείνουν και μετά την παρούσα κρίση, όπως εκτιμά η Roxanne Varza. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Πλατφόρμες που ειδικεύονται π.χ. στην τηλεργασία και την επικοινωνία εξ αποστάσεως, έχουν δει ήδη ταχύτατη ανάπτυξη αυτή την περίοδο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ίσως το Zoom. Το οποίο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και βλέπει τους ενεργούς χρήστες του να πολλαπλασιάζονται εν μέσω πανδημίας.

Αλλά ακόμα και startups που πλήττονται αυτή την περίοδο, αφού δραστηριοποιούνται σε πεδία όπως το travel, τα events ή οι μεταφορές, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Και βρίσκουν νέους τρόπους έτσι ώστε να αξιοποιήσουν το κοινό που ήδη έχουν, και να παρέχουν νέες υπηρεσίες στους χρήστες. Προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές είναι πιθανό να γίνουν… πιο σφιχτοί στις επενδύσεις τους. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα κάνουν κινήσεις. Οι επενδυτές πιθανότατα θα στραφούν προς τις επιχειρήσεις που είναι πιο «ανθεκτικές στην ύφεση», δηλαδή προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν πλήττονται πολύ από την παρούσα κατάσταση.

Δεν είναι όμως μόνο τα κεφάλαια από επενδυτές που έχουν σημασία. Όπως παρατηρεί η Roxanne Varza τώρα είναι μια περίοδος όπου όλοι είναι πιο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Βλέπουμε την μια startup να βοηθάει την άλλη κοκ.

Η καλύτερη συμβουλή μετά από όλα αυτά; «Build something and build it now», λέει η Director του Station F. Και ίσως αξίζει να την ακούσουμε.

Σημειώνεται ότι ο Station F είναι ο μεγαλύτερος startupικός incubator του πλανήτη. Και έχει έδρα στο Παρίσι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =