αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις τρόποι για να σταματήσεις να αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις

Τρεις τρόποι για να σταματήσεις να αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις

Είναι γεγονός: Πολλά πράγματα για τα οποία αγχωνόμαστε στη δουλειά μας, δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε στην πραγματικότητα. Είτε αγχωνόμαστε για την λιγότερο τέλεια παρουσίαση που κάναμε χθες, είτε ξοδεύουμε όλη μας την ψυχική ενέργεια σκεπτόμενοι μελλοντικά challenges (για τα οποία επίσης αγχωνόμαστε), εστιάζουμε σε πράγματα που δεν έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε. Η ανησυχία είναι μια φυσική ανθρώπινη αντίδραση, λέει η Kate Sweeny, Ph.D., καθηγήτρια ψυχολογίας στο U.C. Riverside, μιλώντας στην αμερικανική Thrive Global. Αλλά αν αυτό που μας αγχώνει είναι πέρα από τον έλεγχό μας, τότε φορτωνόμαστε με περιττό άγχος.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 3 απλά τρικ για να σταματήσεις να αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις.

1# Στιγμές θαυμασμού. Εάν κρατάτε την αναπνοή σας… περιμένοντας το feedback του προϊσταμένου σας για ένα project, εδώ είναι μια στρατηγική που μπορεί να σας βοηθήσει να μην ανησυχείτε για το αν θα το λατρέψει ή θα το μισήσει. Μία μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι το «awe» – ένα ιδιαίτερα ισχυρό συναίσθημα θαυμασμού – μπορεί να σας αποσπάσει από την έντονη έλξη των ανησυχητικών σκέψεων. Η έρευνα προτείνει να βρείτε μικρά ερεθίσματα για να αυξήσετε την αίσθηση θαυμασμού, κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Κάτι που θα σου ανεβάσει την ψυχολογία. Αυτό μπορεί να ειναι κάτι πολύ απλό όπως το να αναζητήσετε ιστορίες στο διαδίκτυο σχετικά με διάφορα επιτεύγματα ή πράξεις καλοσύνης. Ή να βγείτε έξω για μια γρήγορη βόλτα σε ένα πάρκο. Το να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και σε ένα φυσικό περιβάλλον, προκαλεί μια συναισθηματική κατάσταση που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «soft fascination», η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, να ξεφύγετε από τυχόν αναποδιές και να επαναφορτίσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα.

2# Καθόρισε την «ώρα ανησυχίας» στο ημερολόγιό σου. Ένα απροσδόκητο μικρό βήμα για να σταματήσετε να αγχώνεστε όλη μέρα; Time blocking. Ορίστε μια συγκεκριμένη «ώρα ανησυχίας» μέσα στο πρόγραμμα σας. Έτσι ώστε αυτή η αίσθηση να μην απλώνεται… σε όλο το 24ωρο. Το αποτέλεσμα: Οχι μόνο θα συγκρατείτε το άγχος σας, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πραγματικά κάτι που μπορείτε να κάνετε, είναι πιο πιθανό να βρείτε μια λύση όταν έχετε περιορισμένο χρόνο για να ανησυχείτε για το Χ πρόβλημα.

3# Διαλογισμός. Πολλά από αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε συνέβησαν στο παρελθόν ή έχουν να κάνουν με το μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διαλογισμός – το να φέρετε τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή – είναι ένα τόσο ισχυρό αντίδοτο όταν ανησυχούμε για πράγματα που δεν περνούν από τα χέρια μας. Έρευνες δείχνουν σταθερά ότι ο διαλογισμός είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για τη μείωση του εργασιακού στρες και το καλό είναι ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να τον εξασκήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =