αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις κανόνες για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Τρεις κανόνες για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Η αναποφασιστικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα «βαρίδια» που μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από τους στόχους σου. Είναι σαν να πας σε ένα εστιατόριο. Κάθε πιάτο είναι ελκυστικό με τον δικό του τρόπο. Φαίνεται σαν να πρέπει να… παραγγείλεις τα πάντα. Άλλα πρέπει να κάνεις μια επιλογή. Μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Αλλιώς δεν θα έρθει κάποιο φαγητό στο πιάτο σου.

Κάθε ημέρα ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να κάνουμε επιλογές. Και μάλιστα δεν φτάνουμε πάντα στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αλλά τι μπορείς να κάνεις πρακτικά για να βελτιωθείς σε αυτό το κομμάτι; Εδώ είναι 3 κανόνες για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Και σε λιγότερο χρόνο.

1# Πρώτη μέθοδος: Η δύναμη της συνήθειας. Το βλέπουμε ακόμα και σε μεγάλους businessman. «Αυτοματοποιούν» τις μικρές αποφάσεις που παίρνουν κάθε ημέρα. Ναι, όπως ο Mark Zuckerberg και να γκρι μπλουζάκια του. Δες ποιες μικρές αποφάσεις παίρνεις καθημερινά, και βάλτες… στον αυτόματο. Χωρίς να ξοδεύεις ενέργεια και χρόνο εκεί.

2# Δεύτερη μέθοδος: Απόφαση για το «αν» γίνει κάτι. Με αυτή τη μέθοδο μπορείς να απλοποιήσεις τις αυθόρμητες αποφάσεις. Για παράδειγμα, σκέψου ότι κάποιος σε διακόπτει μέσα σε μια συζήτηση. Και δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Μπορείς λοιπόν να αποφασίσεις ότι θα του κάνεις παρατήρηση, αν σε διακόψει 3 φορές. Το έχεις αποφασίσει από πριν, και παίρνεις την απόφαση μόλις πραγματοποιηθεί το σενάριο. Το ίδιο μπορεί να ισχύει π.χ. και για το πότε θα παραιτηθείς από μια δουλειά ή το πότε θα κάνεις ένα επιπλέον άνοιγμα με την επιχείρηση σου.

3# Τρίτη μέθοδος: Χρονοδιακόπτης. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιλογές και οι λύσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Δεν έχεις αρκετά δεδομένα στα χέρια σου για να πάρεις μια απόφαση. Τι μπορείς να κάνεις; Να το αφήσεις… για λίγο αργότερα, ορίζοντας έναν χρονοδιάγραμμα. Δες τα δεδομένα, συζήτησε τα με τους πιθανούς συνεργάτες σου και αποφασίστε σε ποια χρονική στιγμή θα λάβετε την Χ απόφαση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =